walk with the wok

socată – din licorile copilăriei

Recipe by
5 zile
Prep: 10 min | | Servings: 4 litri de socată

Primavara fara o un pahar de shocata rece, e ca ziua fara soare. Am pus la macerat acum 5 zile niste flori de soc cu lamaie si alte cele, ieri le-am tras in sticle, gustul e din filmul cu bunica. Aromata, rece, acrisoara, exact ce ne-a prescris domn’ doctor. Daca va intrebati de ce a iesit inchisa la culoare, de la zaharul brun. Reteta e simpla, asa cum era si bunica:

  • 250 g flori de soc
  • 1/2 kg zahar brun (la cantitatea asta iese usor dulce, daca o vreti mai acrisoara, puneti doar 400 g de zahar)
  • 4 lamai
  • 5 l de apa
  • 15 boabe de orez – o lingurita (nu prefiert) – orezul il pun in loc de drojdie, ca sa fermenteze. Se poate pune si un pic de drojdie, dar ii schimba gustul, se pierde din savoarea socului.
  1. am ales florile de eventuale uscaciuni, le-am taiat tuplinile groase, le-am cufundat intr-un castron cu apa sa iasa praful de pe ele
  2. intr-un borcan am pus florile de soc, am turnat 3/4 apa 
  3. am ras de coaja 2 lamai, sa nu iasa socata amara, am taiat lamaile in 4, am stors din ele in borcan si le-am aruncat si pe dansele peste soc
  4. a doua zi am adaugat zaharul si orezul, am adaugat apa pana aproape de gura borcanului (nu umpleti pana sus), le-am pus capacul semi-etans, ca sa nu faca presiune.
  5. am lasat borcanul la temperatura camerei, in fiecare zi l-am agitat un pic, sa nu-l ia somnul
  6. in ziua 5 l-am tras in sticle, pe care le-am dat la rece. Grija mare la ele, procesul de fermentatie continua.

Frunze de menta proaspete, felii de lamaie, voie buna si…

Sa aveti pofta!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend