Primavara fara o un pahar de shocata rece, e ca ziua fara soare. Am pus la macerat acum 5 zile niste flori de soc cu lamaie si alte cele, ieri le-am tras in sticle, gustul e din filmul cu bunica. Aromata, rece, acrisoara, exact ce ne-a prescris domn’ doctor. Daca va intrebati de ce a iesit inchisa la culoare, de la zaharul brun. Reteta e simpla, asa cum era si bunica:
- 250 g flori de soc
- 1/2 kg zahar brun (la cantitatea asta iese usor dulce, daca o vreti mai acrisoara, puneti doar 400 g de zahar)
- 4 lamai
- 5 l de apa
- 15 boabe de orez – o lingurita (nu prefiert) – orezul il pun in loc de drojdie, ca sa fermenteze. Se poate pune si un pic de drojdie, dar ii schimba gustul, se pierde din savoarea socului.
- am ales florile de eventuale uscaciuni, le-am taiat tuplinile groase, le-am cufundat intr-un castron cu apa sa iasa praful de pe ele
- intr-un borcan am pus florile de soc, am turnat 3/4 apa
- am ras de coaja 2 lamai, sa nu iasa socata amara, am taiat lamaile in 4, am stors din ele in borcan si le-am aruncat si pe dansele peste soc
- a doua zi am adaugat zaharul si orezul, am adaugat apa pana aproape de gura borcanului (nu umpleti pana sus), le-am pus capacul semi-etans, ca sa nu faca presiune.
- am lasat borcanul la temperatura camerei, in fiecare zi l-am agitat un pic, sa nu-l ia somnul
- in ziua 5 l-am tras in sticle, pe care le-am dat la rece. Grija mare la ele, procesul de fermentatie continua.
Frunze de menta proaspete, felii de lamaie, voie buna si…
Sa aveti pofta!
Comments
Powered by Facebook Comments
Category: