walk with the wok

adana shish kebab. de pe malurile Bosforului

Dorian Radu
Recipe by
30 min
Prep: 15 min | Cook: 8 minute | Servings: 4 portii

Adana este un oras din Turcia, cunoscut ca unul dintre capitalele kebab-ului. Shish inseamna pumnal, dar si tepusa sau frigaruie. Cand spui Turcia spui si kebab; un bucatar turc din Istanbul imi spunea ca el stie vreo 50 de tipuri de kebab, dar ca mai sunt cu siguranta. Doner, sis, bihari, adana, iskender, tavuk, Çardak sunt prezente in toate birturile Instanbulului.

Recordul personal la mancat de kebab este de trei portii, iar Claudia doua. Nu ma intrebati unde au intrat, dar a fost atat de bun ca nu ne mai puteam opri. Eram la Istanbul in luna de miere; intr-o zi, la intrarea in Grand Bazar, ne loveste un miros de gratar de oaie. Luam urma mirosului si gasim un doner kebap gigant, din oaie si vita, care se invartea incet la un jar de carbuni. Ne-am luat cate o portie, am devorat-o si nu era mica. Am mai luat una… De data asta am savurat-o bucata cu bucata. Am cerut nota, dar in loc de nota am mai primit o portie, din partea casei. Clau n-a mai dus, dar mie nu mi-a venit s-o refuz. Am impartit-o cu Clau, ne-am “sacrificat” pe altarul pohtelor. De fapt, nu este record numai la kebab, pana atunci si de-atunci n-am mai putut manca atat de mult la o masa.

Am inceput sa adun materiale pentru o noua sectiune in site, ceva gen calatorii. La cat am umblat prin lume, am ce le povesti si stranepotilor. Prima postare probabil ca va fi despre Istanbul, este top 3 orase in preferintele mele. Rasfoind fisierele cu poze din Stambul, m-a lovit pofta de un adnana kebab – carne tocata pusa pe bat si fripta. In afara de cele spuse mai jos, mai trebuie precizat ca la mama lui se frige pe gratar la jar, dar in lipsa de gratar l-am facut la grilul si gratarul cuptorului. Pe gratarul plitei se va topi grasimea si se va praji in loc sa se friga. Daca il faceti doar din vita, puteti sa-l faceti si pe gratarul clasic, dar va iesi prea uscat, are nevoie de ceva grasime. Carnea de berbec o puteti inlocui cu porc.

 

  • Necesar:
  • 700 de grame carne de vita, 300 g berbecut mai impanat (ceafa sau piept) – din aceasta cantitate ies 8 kebab-uri
  • 1 ceapa rosie mare sau 2 medii
  • 1 legatura de patrunjel
  • 5-6 catei de usturoi
  • 1 lingurita de boia iute sau 2 de boia dulce
  • 2 lingurite seminte de chimen
  • 1 lingurita de nucsoara macinata
  • 1 lingurita de chimion, 1 lingurita de sumac
  • sau puteti inlocui condimentele cu mix de kebap, il gasiti la magazinele turcesti
  • sare, piper
  • ingredientele de mai sus sunt conform retetei, dar eu am pus si 2 lingurite de cimbru si jumatarte de pahar de apa minerala
  1. am tocat carnea la mixer impreuna cu condimentele si apa minerala, pana a devenit pasta.
  2. am tocat ceapa si  patrunjelul marunt, le-am amestecat in compozitie
  3. am infasurat carnea intr-o folie alimentara si am dat-o la frigider peste noapte
  4. am montat-o pe frigaruile de lemn, dandu-le o forma relativ plata
  5. le-am fript in cuptor pe modul grill, pe gratarul cuptorului, cu o tava sub ele, unde sa curga grasimea, cam 6-7 minute (in functie de cuptorul pe care il aveti reglati timpul de frigere
  6. intr-o tigaie am tras in ulei de masline cateva felii de ceapa rosie si vinete, ca garnitura. O salata tabouleh e perfecta in acest peisaj

Sa aveti pofta!

 

 

 

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Send this to a friend