walk with the wok

sheftalia – cârnați tradiționali grecești

Recipe by
1 ora
Prep: 10 min | Cook: 20 min | Servings: 6-8 portii

Sheftalia au fost consacrați în plan extern de către ciprioți, de altfel în multe restaurante europene apar pe meniu sub numele de “cârnați de Cipru”, dar istoria și savoarea lor se regăsește oriunde în Elada. Ceea ce îi deosebește de cârnații clasici este prapurele – de miel, oaie sau porc – folosit în locul mațelor și ingredientele – ceapă roșie și pătrunjel, care toate împreună dau o savoare aparte acestor cârnați – chiftele.

În rețeta tradițională, sheftalia se prepară din carne de miel (sau berbecuț) și fleică de porc în cantități egale. În orice variantă de amestec vor fi preparați, trebuie ținut cont de un procent de cca 30% grăsime.

În măcelăriile grecești se găsește prapure cam tot timpul anului, tot ce mi-a mai rămas de făcut a fost să cumpăr jumătate de kilogram de fleică și alta de pulpă de berbecuț, pe care mi le-a tocat măcelarul de două ori, după ce i-am spus că o cumpăr pentru sheftalia. Nota personală am dat-o din aroma cărbunilor. Am cules din curtea Annei vreo 10 conuri de pin, pe care i-am aruncat pe jarul încins. Imediat ce au ars, am pus cârnații – rezultatul a fost outstanding, împreună cu pită grecească, roșii, lămâie, ceapă și evident 2-3 ardei copți pe lângă masa omului.

  • dintr-un kg de amestec ies cca 20 de cârnați:
  • 500 g fleică, 500 g berbecuț (sau mânzat)
  • 1 prapure
  • 2 cepe roșii tăiate foarte mărunt
  • 1 legătură de pătrunjel tăiată fin
  • sare, piper
  • 12 frigărui de bambus înmuiate în apă cu cca 30 de min înainte de a fi folosite
  • 2 lingurițe de oțet
  • pentru servit: 2 roșii, ceapă roșie, felii de lămâie, pită grecească
  1. am încins cărbunii
  2. am amestecat carnea tocată cu pătrunjel, ceapă, sare, piper, am dat-o la rece pentru 30 de min
  3. am pus prapurul într-un castron cu apă călduță și oțet pentru 5 minute, l-am spălat în apă rece, l-am tăiat în pătrate cu latura de cca 12 cm
  4. pe marginea unei bucăți de prapur am pus 2 linguri de carne, am pliat lateralele și apoi am rulat (la fel ca pe sarmale)
  5. am pus pe câte 2 frigărui, 4 rulouri vezi foto (2 frigărui ca să poată fi întoarse ușor pe grătar)
  6. le-am fript pe grătarul încins cca 20 de minute, le-am întors la fiecare 3-4 minute
  7. când prapurele este rumenit, sheftalia este gata
  8. se pun pe platou lângă roșii, ceapă, pătrunjel verde, pită și se stropesc din belșug cu suc de lămăie

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend