walk with the wok

sardine la gratar in stil portughez – Sardinhas Assadas

Recipe by
30 min
Prep: 10 min | Cook: 10 min | Servings: 4 portii

Salut, sunt Bogdan si ma inscriu in concurs cu un preparat din sardine tipic portughez. Sardinele sunt foarte populare in Portugalia tot timpul anului dar in special vara, din mai pana in septembrie. In fiecare an pe 12 Mai se celebreaza sarbatoarea Sfantului Antonio, patronul Portugaliei, cand toate strazile se umplu cu gratare pe care se frig sardine, se coc ardei si cartofi si se servesc impreuna cu salate verzi. De obicei sarbatoarea se intinde pe doua zile, iar in unele zone a doua zi este dedicata fructelor de mare, in special scoicilor: midii, vongole, stridii preparate in toate felurile sau crude.

Reteta in sine este mai mult decat simpla, importanta este asamblarea, pentru 4 portii bogate avem nevoie de:

  • 12-16 sardine proaspete (curatate, spalate), date cu un praf de sare si piper, unse cu ulei de masline, fripte pe carbuni sau pe gratar pe aragaz la foc mediu-mare
  • 4 -6 ardei grasi copti
  • 4-6 ardei iuti copti
  • 600 g cartofi noi copti sau fierti
  • salata verde taiata franjuri fine cu ceapa verde, asezonata cu ulei de masline, sare, suc de lamaie
  • paine prajita pe gratarul pe care s-au fript sardinele
  • felii de lamaie

In cazul in care frigeti sardinele pe carbuni, trebuie sa aveti la indemana o sticla cu apa, sardinele sunt grase si isi vor lasa grasimea pe carbuni, ceea ce va aprinde flacara care trebuie stinsa. Sardinele se frig 3-4 minute pe fiecare parte, in functie de marime, important este sa prinda o culoare auriu-inchisa iar pielea sa fie usor crocanta.

Pe un platou se face un pat din cartofi si ardei copti, pe care se pun sardinele direct de pe gratar, se adauga salata verde, ardei iuti copti si se mananca imediat cu paine prajita. Daca mai este nevoie, se stropesc din belsug cu lamaie. In acelasi mod se poate prepara cu scrumbii de Dunare, in ambele cazuri este o nebunie curata!

Pofta buna!

postat de Radu

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend