walk with the wok

sandwich Stromboli. de pe străzile Philadelphiei

Recipe by
20 min
Prep: 5 min | Cook: 20 min | Servings: 4 portii

Într-una din serile trecute mă uitam pe Travel la un documentar despre sandwich-ul Stromboli, o creație a unui italian – Nazzareno Romano – de prin anii ’50. Sandwich-ul a fost și este în continuare capul de afiș al restaurantului Romano’s Stromboli, aflat într-o suburbie a Philadelphiei. Numele l-a primit de la un client fidel al localului, dar nu după cel al vulcanului aflat pe o insulă mică la nord de Sicilia,  ci de la un film turnat în acei ani, cu același nume, care a avut-o ca protagonistă pe Ingrid Bergman. Filmul în sine a fost suficient de avangardist pentru acei ani încât să degenereze într-un fiasco în box-office, dar în timpul filmărilor s-a născut o mare iubire între Bergman și regizorul filmului – Roberto Rosselini, relație care a fost intens mediatizată de ziarele vremii, după ce ambii au divorțat de parteneri și apoi s-au căsătorit.

Sandwich-ul în sine este foarte versatil și savuros. Poate fi preparat în aluat de pizza sau de pâine – după preferințe, topping-urile sunt la alegere. Inițial, Stromboli avea la bază două tipuri de șuncă și un salam tradițional italian – cotechino, cu parmesan – și pepperoni sau ardei iute. Ulterior, fiul și mai tîrziu nepotul lui Romano au diversificat meniul, iar bucătăria internațională a creeat zeci de formate ale acestui sandwich, care la bază este un fel de pizza calzone. Când voi avea drum prin Philadelphia sigur le fac o vizită, până atunci am preparat un Stromboli, aproximativ după rețeta lor.

N-am avut timp frământat aluat, prin urmare am luat din Cora, de la raionul de aluaturi proaspete, un blat de pizza, varianta de blat subțire (au și un blat gros, pufos, il recunoasteți din poze). Restul de ingrediente:

  • 3 felii de jambon fiert afumat
  • 3 felii de fileuri de vită afumate
  • 4 felii de salam chorizo
  • 3 linguri de mozarella
  • 3 felii de cascaval maasdam
  • piper proaspăt măcinat
  • 2 ardei (iuti sau bulgaresti) copti 2-3 minute la flacara aragazului
  • sos:
  • suc de roșii ( jumătate de cană), 1 lingură de ulei de măsline, câte un praf de oregano, sare, piper, cimbru, busuioc, un cățel de usturoi – amestecate și date în 2 clocote
  • 1 ou bătut pentru uns aluatul
  1. am încins cuptorul la 200 C pe modul pizza. În cazul  cuptorului cu gaze la maximum, după care se reduce temperatura la 75%  (mediu-maxim) , la 5 minute după  ce intră tava la cuptor
  2. pe mijlocul blatului am pus din cele trei mezeluri câte un strat, apoi am pus brânzeturile, am stropit cu piper și încă un strat de șuncă
  3. am petrecut marginile peste sandwich, a rezultat o mică plăcintă, am crestat-o pe suprafață, am uns-o cu ou
  4. am pus-o într-o tavă acoperită cu hârtie de copt, am trimis-o la cele călduri pentru 15 minute (atenție să fie rumenită dar nu excesiv, timpii diferă în funcție de cuptor)
  5. am scos tava și am lăsat sandwich-ul să-si revină din șocul termic un sfert de oră… da, pofta e mare, dar tăiat imediat va deborda de bucurie toată umplutura, prin tavă
  6. este la fel de bun și cald și rece, împreună cu sosul de roșii

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend