Una dintre cele mai îndrăgite salate românești este cea orientală, mai ales în posturi, cu salată verde sau roșii vara sau cu acrituri iarna și cu loc suficient pentru pește marinat în diverse stiluri. De ce a fost botezată orientală, rămâne un secret al timpurilor, salata în sine având un gust foarte neaoș. Am găsit acum ceva timp o rețetă de salată din 1935, publicată în ”Carte de bucătărie — 1501 feluri de măncări” (1935), cu prefață scrisă de Constantin Bacalbașa – conform agerpres.ro. Iată ce spune:
Iei cartofi tăiați în bucăți, ceapă tăiată felii, ardeiu gras tăiat ca fideaua, fasole verde, pătlăgele roșii tocate rotogoale, măsline, sardele de Lissa curățate și tăiate bucățele. Le pui într’un castron cu sare și piper. Cartofii și fasolea să fie fierte, iar celelalte legume crude. Adaogi oțet și untdelemn, amesteci și dai la masă.
Aceste salăți cu pătlăgele roșii, nu trebue mâncate înainte de a fi trecut o oră după ce au fost făcute, și nu mai târziu de cinci ore. Mai înainte de o oră, pătlăgeaua roșie nu-i pătrunsă de sos, iar mult mai târziu, e pătrunsă prea mult.
Am tot vrut s-o încerc, sună tare bine, dar nu i-a venit încă rândul, de fapt îmi amintesc de rețeta asta în ultimul moment. Până atunci, am pregătit o salată în cel mai conservator stil:
- 1,5 kg de cartofi fierți în coajă, răcoriți și tăiați cuburi
- 6 oua fierte tari tăiate în jumătăți sau sferturi
- 2-3 cepe roșii tăiate peștișori
- 150 g măsline din cele aduse de noi de la Elada, murate pe bune, în saramură cu lămâie și cimbru
- o legătură de pătrunjel tăiată mărunt
- 3 linguri de ulei de măsline și vreo 4 de oțet roșu – de struguri, 3 linguri de apa, agitate bine într-un borcan, până se facu’ de vinegreta
- sare, piper
Toate amestecate cu grija, stropite cu emulsie, asta a fost lucrarea.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments