Într-una din zilele trecute am făcut o vizită prin hala de carne Obor, unde sortimentele se diversifică constant după cererea chinezilor. De această dată am găsit două ingrediente noi, cel puțin pentru mine în general și pentru piața românească în special, cu etichete pe care scria doar în chineză: tendoane de copită de vită și “…” de bou (foto dreapta), ca s-o citez pe vânzătoare, în care punctele de suspensie au fost un moment de tăcere din partea vânzătoarei, când am întrebat-o ce sunt chestiile ciudate din galantar. Nu mi-a picat fisa din prima secundă așa că am insistat: ce…de bou ?! Mi-a aratat discret degetul mijlociu…aaa, măciucă de bou ?!? Fix!
Este știut faptul că asiaticii și chinezii în special valorifică la maximum animalele sacrificate, dar nu numai pentru a nu face risipă ci mai ales cu scop terapeutic. În cazul tendoanelor, la fel ca în cazul ghearelor de pui – la fel de apreciate de chinezi – sunt pline de colagen, un veritabil tratament anti-aging, cu rezultate vizibile pe fețele și în articulațiile asiaticilor. În ceea ce privește organul de bou, asiaticii spun că are proprietăți afrosidiace. Nu contest aceste calități, dar oricât de deschis sunt la mâncăruri de tot felul, aici spun pas. Vorba lui Andrew Zimmern, dacă mânânc așa ceva rămân fără libido vreo 3 luni. Supa din organul cu pricina sau din tendoane sunt mari delicatese din bucătăria chinezilor, iar salata de tendoane (pe care le știm de la ciorba de burtă, sub denumirea ciocănele) este un starter foarte comun și apreciat.
Pe mine m-a tentat salata, pe care am s-o descriu în rândurile ce urmează. Este o salată aromată, dulce-acrișoară, în care elementul principal este tendonul fraged, marinat în sos. Pentru reușita salatei este important procesul de fierbere al tendonului, care se face doar la steamer – fie de bambus, electric sau pe suportul de fiert la abur din oala sub presiune. În primele două cazuri se fierbe cca 4 ore; sub presiune sunt suficiente 2 ore -2 ore jumate. Tendoanele se spală bine cu apă rece, se pun într-un castron termorezistent peste care se toarnă un amestec de sos de soia light și apă în proporții egale, cât să acopere tendoanele până la jumătate și se pun la fiert în aburi. Sunt fierte în momentul în care se pot taia foarte ușor. Se lasă la răcit, se dau la frigider pentru jumătate de oră – cât să capete o textură fermă, apoi se feliază subțire, se amestecă cu sos (ingredientele mai jos), ceapă verde, pătrunjel și după dorințe cu usturoi zdrobit, ardei iute, castaveți proaspeți, semințe de susan. Salata se prepară cu cel puțin o oră înainte de a fi consumată (ideal 2 ore) pentru a da timp tendonului să se impregeneze cu aromele sosului și a verdețurilor. Parol d’honneur că trebuie încercată, nouă ne-a plăcut mult.
- Cantități pentru 8 porții:
- 1/2 kg de tendoane de vită de la copită
- 4 linguri de apă + 4 linguri de sos de soia light (sau cât să acopre tendoanele până la jumătate)
- sos:
- 3 linguri de sos de soia light
- 3 linguri de oțet de orez (recomandat Chiangking, se găsește la magazinele asiatice)
- 2 lingurițe de ulei de chili
- 1 linguriță de ulei de susan
- 3 lingurițe de zahăr
- 1/2 de linguriță de sare
- 2 fire de ceapă verde
- 1/2 de legătură de coriandru (eu prefer pătrunjelul)
- 1 linguriță de semințe de susan prăjite ușor fără ulei
- opționale: ardei iute proaspăt, usturoi, castraveți, noodles subțiri de orez
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments