walk with the wok

salată de ton, cu dressing din pastă de măsline

Recipe by
15 min
Prep: 10 min | | Servings: 2 porții

Am postat în vară mai multe rețete pe care le-am gătit împreună cu Anna Karra în Grecia, le găsiți în secțiunea #cookingwithAnna. Astăzi a venit rândul unei rețete banal de simplă dar foarte populară mai prin toată lumea, pasta sau pateul de măsline, care se consumă într-o multitudine de variante.

Eram într-o zi la shopping cu Anna, am dat să iau din raft un borcănel de pastă de măsline, care costă în jur de 3 euroi. Când mă vede Anna, mă întreabă indignată – cum să dai bani pe așa ceva, cu 3 euro faci juma de kil de pastă! Ups! Cum? Simplu, când ajungem la pensiune tu o să-l prepari, hai să luăm măsline…Am luat 400 g de măsline Kalamata, le-am scos sâmburii, restul a fost o joacă: am pus măslinele în blender împreună cu 1 lingură de oregano proaspăt (merge și uscat), 4 căței de usturoi, 2 linguri de ulei de măsline extravirgin, după care am dat câteva pulsuri și asta a fost pasta de măsline, fresh, fast home-made.

O parte din pastă a mers la masa de prânz ca atare – de fapt la tsipouro, spre a fi unsă pe pâine. Între timp Anna s-a apucat de o salată, a bătut 6 linguri de ulei de măsline cu 2 linguri de oțet roșu de struguri, după ce s-a emulsionat bine a amestecat-o în blender cu 2 linguri cu vârf de pastă de măsline. În alte două minute a ieșit un dressing de excepție. Raportul ulei – oțet sau zeama de lămâie pentru un dressing este de 3:1 , adică 3 linguri de ulei și o lingură de acreală. În rest, ceva sare și piper. În cazul dressing-ului cu pastă de măsline, se mai adaugă la acest raport o lingură de pastă, fără sare. Au măslinele suficienta.

Același dressing l-am folosit în cazul de față, dar fiind vorba de pește am folosit lămâie, în aceeași cantitate. Am adăugat și două lingurițe de semințe de chia, pentru un plus de vitamine și minerale. L-am turnat peste o salată verde, combinată cu o conservă de ton în ulei de măsline, o conservă de midii afumate și o ceapă roșie tăiată rondele. Foarte bun.

Borcănelul cu pastă de măsline din imagine l-am primit bonus de la magazinul unei ferme de măslini, de unde am cumpărat la plecare niște kilograme de măsline conservate natural. Gustul este același cu cel al pastei făcute în casă.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend