walk with the wok

salata de primavara. tabouleh style

Recipe by
30-45 min
Prep: 10 min | Cook: no cook | Servings: 4 portii

Tabule (sau corect spus tabouleh) este de departe salata mea preferata, desi nu sunt un mare consumator de salata. Salatele turcesti si libaneze sunt geniale, sunt un mix de legume si verdeturi proaspete in care lamaia si uleiul de masline de buna calitate dau un gust irezistibil. Am sa va prezint reteta traditionala (invatata de la o familie de libanezi), la care eu am adaugat ridichi, untisor si leurda, pentru o alternativa de gusturi si un plus de vitamine. Atentie la untisor sa nu fie inflorit, dupa inflorire isi schimba gustul si devine amarui si usor toxic. Pentru un plus de prospetime, puteti tine verdeata si legumele la frigider pentru 30 de min, inainte de preparare.

  • cantitati pentru 4 portii:
  • un sfert de pahar de bulgur (grau dur macinat)
  • 2-3 rosii taiate cuburi, fara seminte
  • 2 castraveti de gradina sau 1/3 de castravete englezesc (lung)
  • 2 legaturi de patrunjel
  • 2 fire de ceapa verde
  • 2 linguri de frunze de menta proaspata (preferabil) sau 1 lingură de menta uscata
  • 5-6 linguri de ulei de masline,
  • zeama de la 3 lamai
  • sare, piper negru
  • 1/2 de lingurita de 7 condimente (sau 7 piperuri, se gaseste la magazinele arabesti – optional)
  1. se umple paharul cu apa, apoi se scurge apa pana la nivelul bulgurului
  2. se transfera intr-un bol mare, la care se adauga zeama de la o lamaie si se lasa sa absoarba tot lichidul, in jur de 30 de minute. In Liban bulgurul din salata este al dente. Daca vreti bulgurul mai moale il puteti lasa cca 45 de min la inmuiat. Daca il lasati mai mult devine terci.
  3. se spala legumele si verdeturile, cele din urma se usuca foarte bine (ideal in centrifuga de salata)
  4. se taie toate verdeturile si legumele marunt si se amesteca cu bulgurul, se asezoneaza cu sare, piper, lamaie si ulei de masline
  5. in castroane mai mici se pun frunze de salata si se transfera compozitia in ele, se consuma imediat.

Sa aveti pofta!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend