walk with the wok

pui la cuptor. cu parfum de Egee

Recipe by
50 min
Prep: 10 min | Cook: 50 | Servings: 4 portii

Diferenta dintre puiul nostru cel de toate zilele si cel de pe malurile Egeei sau Mediteranei este data de oregano si lamaie. Si evident, rozmarinul de pe cartofi.
Obisnuim sa ne petrecem vacantele de vara la nasii nostrii, Anna si Kostas Karra, doi oameni cu inimile cat toata Egeea, care au o pensiune in Vourvorou pe malul marii, desprinsa parca din paradis – unde am si facut nunta.

De cate ori ajungem la ei, ne alinta de bun venit cu un tsipouro – la greci tsipouro nu se refera doar la bautura in sine – care este ouzo facut “in casa” – ci la un intreg ritual al pranzului, cand se pun pe masa tzatziki, mai multe tipuri de peste marinat, branza iute, salate etc. Abia dupa aceea incepe pranzul propriu-zis, cu miel la gratar sau pui la cuptor sau papoutsakia – un deliciu de vinete umplute cu carne.Vorbeam acum cateva zile despre planuri de vacanta si despre Anna. Ne-am adus aminte de puiul pe care il face la cuptor cu oregano prospat cules din gradina.

  • ca preambul la vacanta la care mai avem de asteptat, am strans degraba
  • 4 pulpe de pui
  • o lingura de oregano uscat (de unde verde…)
  • o lamaie feliata si decojita
  • o capatana de usturoi
  • sare piper
  • 4 cartofi rosii
  • o lingura de rozmarin
  • ulei de masline
  • un pahar de iaurt gras
  • menta
  • salata verde
  1. Am incins cuptorul la 200 de grade
  2. am spalat pulpele, le-am uscat cu un prosop de hartie
  3. am facut un mix din doua linguri de ulei de maline, sare, piper si oregano cu care am luat pulpele la mangaiat
  4. cartofii taiati in felii lungi si mai groase i-am amestecat cu un mix din ulei de masline, rozmarin, sare si piper
  5. intre timp s-a incins cuptorul, am montat toata veselia asta intr-o tava, am pus feliile de lamaie si de usturoi printre pulpe sa se culce, am turnat o cana de apa in tava (pe margini, sa nu se spele mix-ul)
  6. am acoperit tava cu folie de aluminiu si am tinut-o in cuptor cam 40 de min
  7. am scos folia de aluminiu si am lasat foloasele sa se rumeneasca inca 10-15 minute (timpul de coacere se regleaza in functie de marimea pulpelor si puterea cuptorului)
  8. am pregatit rapid un sos de iaurt cu menta si o salata verde cu ridichi.

Am savurat in Dobroesti un pic de parfum de Egee cu gandul la vacanta din Vourvorou…
Sa aveti pofta!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend