Da, este un pic bomba proteica, dar de 2-3 ori pe an, mai ales iarna si primavara, umple casa de mirosuri si sufletul de placere. Acum cateva zile a umblat vara-mea la o garniță si m-am trezit cu frumusete de borcan cu jumari. De cum mi l-a pus in brate, mi-a mirosit a pogacea calda si buna. Zis si facut, doar ca nu ma apuc bine de treaba si ma lovesc de o dilema: stiu doua retete de pogacele, una de la bunica si una de la mama. Rezultatul tot pe-acolo, scoala de bucatarie total diferita. Bunica le punea cam otova pe toate la framantat, mama facea intai aluatul si apoi adauga pasta de jumari, impacheta aluatul de 3 ori, frantuzita bine reteta. Cand nu stii raspunsul corect, suni un prieten. Asa ca am intrebat trei prieteni, sau mai bine zis cartile lor: Sanda Marin, Radu Anton Roman si Olexiuc Colea (cam toata bucataria romanesca se invarte in jurul acestor trei carti, cu variatiuni pe aceeasi tema). In Sanda Marin am gasit reteta mamei, in cea lui Anton Roman pe cea a bunicii. In Olexiuc Colea tot cea a bunicii. Am sunat-o si pe mama s-o intreb ce parere are. Mi-a spus sa mizez pe cartea bunicii, reteta e mai simpla si la fel de buna. A castigat bunica cu 3-1.
Cand eram mic, le mancam cu lapte covasit, facut de bunica in oala de lut. Dupa ce-am crescut, am descoperit sucul de “doua prune”, de hamei sau de struguri. Pogacii merg cu toate 🙂
- 500 g faina (am folosit faina 650)
- 500 g jumari
- 200 g untura sau unt gras (80% grasime)
- un pahar de vin alb
- un pahar de lapte
- 1 lingura de zahar
- 1 ou (desfacut in albus si galbenus)
- un cub de drojdie de 25 g sau un pliculet de drojdie uscata
- sare, piper, boia (dulce si un pic iute), seminte de chimen
- am scos jumarile si untura din frigider cu jumatate de ora inainte de show
- am dizolvat drojdia in lapte caldut, am adaugat o lingura de zahar
- jumarile le-am facut pasta in blender, cu un praf de sare si jumatate de lingurita de piper negru
- am pus in robot 3/4 din faina, pasta de jumari, untura, laptele cu drojdia, 1 1/2 lingura de sare, o lingurita de boia dulce si una de iute (optional)
- am dat cateva pulsuri pana s-a omogenizat, am adaugat si restul de faina, galbenusul si vinul, am pulsat pana a devenit o coca legata
- am lasat-o jumatate de ora la dospit
- am incins cuptorul pe foc mediu (daca aveti mod de patiserie este si mai bine, puteti sa-l incingeti la 190)
- am intins coca in foaie de ~0,5 cm (merge pana la max 1 cm daca le vreti mai dolofane)
- cu un cutit am crestat suprafata, in forma de gratar
- cu forma le-am decupat si le-am pus in tavi
- restul de aluat l-am framantat, l-am intins si l-am taiat in bastonase
- am mai lasat 20 de minute la dospit
- am batut albusul cu un varf de lingurita de boia, am uns pogacelele si saratelele, am presarat chimen
- le-am dat la cuptor 25 de min, pana s-au rumenit
- din compozitia asta au iesit 2 tavi jumate de pogacele si saratele
Sa aveti pofta!
Comments
Powered by Facebook Comments