Revin in concurs cu inca o reteta cu peste, placinta englezeasca cu peste, una dintre favoritele familiei mele. Pestele preferat de noi pentru aceasta placinta este salaul, cand am noroc sa-l prind, sau fileuri de peste marin alb (cod, biban de mare, dorada). Somonul se preteaza si el dar in amestec cu alt peste, placinta facuta numai cu somon va acapara gustul final,
- ingrediente:
- baza placintei:
- 1 kg de cartofi albi taiati in bucati mari
- 2 oua separate in albus/galbenus
- 500 g frunze de spanac oparite si tocate
- 100 g branza ceddar rasa
- umplutura:
- 500 g fileuri de peste
- 300 ml lapte
- 300 ml fond de peste (supa concentrata de capete si cozi)
- 50 g faina
- 1 ceapa taiata in patru
- 2 linguri de ulei de masline
- 5-6 catei de usturoi
- 1 lingurita de boabe de mustar
-
1 frunza de dafin
- Cartofii se fierb cu sare 20 de minute la foc mediu dupa ce au dat in clocot. Fileurile de peste se ung cu ulei si se frig pe gratar, incepand cu partea cu pielea (daca au piele) 4-5 minute pe fiecare parte, in functie de grosimea fileului. Fileurile se desfac in fulgi, se da un praf de sare. Intr-o cratita se pun ceapa, usturoiul, laptele, supa de peste, frunza de dafin si se aduc la fiert, se acopera si se fierb inca 10 minute la foc mic, se strecoara.
- Intr-o tigaie se topeste untul impreuna cu uleiul de masline, se adauga faina, se amesteca ca sa se formeze un sos. Dupa 2 minute se adauga lichidul, se amesteca bine si se lasa pe foc mic pana devine un sos consistent, se adauga semintele de mustar, se stinge focul. Se incinge cuptorul la foc mediu.
- Cartofii scursi de apa si racoriti se fac piure, se amesteca cu galbenusurile, spanac, 3/4 din branza, sare, piper. Albusurile se bat aproape spuma, se amesteca gradual cu piureul.
- Intr-o tava se pune un strat de peste, se acopera cu sos si apoi cu piureul de cartofi si spanac, se presara restul de peste si se da la cuptor pentru 40 de minute.
Se serveste calda, ca atare, sau cu o garnitura de mazare proaspata trasa unt.
Sa mancati cu pofta!
postata de Mihai
Comments
Powered by Facebook Comments
Category: