walk with the wok

pilaf cu midii. pilafi me mydia

Recipe by
40 min
Prep: 10 min | Cook: 20 min | Servings: 4 portii

Am inaugurat sezonul de pescuit “Egee 2016”. Dacă vă gânditi la chefali mari, zargani, ton, biban de mare – ei bine și eu mă gândesc, problema este ca sunt acoperiți de apă prin fermele de pește din largul mării, am să revin la acest subiect zilele următoare. Așa că mă mulțumesc cu dorade mici și mărunțiș al mării, care fac pescuitul un deliciu. Peștele marin este mult mai agresiv și viguros decât cel de apă dulce, astfel încât un drill cu un pește mai mare decât palma, scos de la adâncimea de 30 de metri, face cât un drill cu un caras la kil scos din Măriuța.

În drum spre locul de pescuit am pus ochii pe o stâncă – o insulă minusculă în largul mării, plină de midii. La întoarcere am făcut o vizită, am găsit ceea ce speram: ciorchini de midii foarte ușor de cules. În 10 minute am umplut jumătate din prova bărcii cu midii, vreo 6-7 kg de scoici. Când am ajuns la pensiunea Annei rezidenții de vară s-au bucurat din plin, grecii sunt mari fani ai midiilor. Așa că s-a dat decret unanim pentru a doua zi, la tsipouro s-a lăsat cu pilafi me mydia.

Le-am gătit cu Anna în stil clasic Halkidiki, este o rețetă relativ locală. Pilaful se prepară în stil risotto, din două tipuri de orez – cu bob rotund și bob lung, amestecate. Condimentele folosite sunt foarte puține – un pic de vin, un praf de piper și mărar din plin. Bucătăria grecească domestică din nordul Greciei este foarte diferită de cea comercială, a tavernelor turistice. În Macedonia, grecilor le place să simtă gustul mâncării, cu un adaos minim sau inexistent de condimente. Ca exemplu, ieri a adus Kostas măruntaie de miel. Le-a tăiat și le-a aruncat în tigaie, după ce s-au rumenit le-a pus în farfurie, toată lumea le-a mâncat ca atare. Bune, gustoase, nimic de zis, dar aș fi turnat peste ele niște averse de mujdei de usturoi însoțite de descărcări electrice și intensificări ale vântului, cum este acum când scriu, sper să nu mă trezesc mâine și să-mi caut barca în mare, cu ochelarii de snorkeling 🙂

  • 1 kg de midii curățate de “barbă”
  • 200 g orez combinat (bob rotund și bob lung)
  • 1 ceapă tăiată mărunt
  • 250 ml vin alb sec
  • 350 ml supă de legume sau apă
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • sare, piper
  • o legătură de mărar
  1. scoicile se pun într-o cratiță, se toarnă vinul peste ele și se pun pe foc, se aduce la clocot și se lasă focul mic; se țin pe foc până se deschid toate midiile (max 10 min), cele care nu s-au deschis se aruncă
  2. lichidul rezultat de la fiertul scoicilor se filtrează
  3. se amestecă lichidul cu supa de legume sau apă, astfel încât să totalizeze 400 de ml; se încălzește
  4. într-o tigaie se pune uleiul, ceapa tăiată mărunt cu un praf de sare și se pune pe foc mediu, se amestecă 2-3 min, până când ceapa devine lucioasă
  5. se adaugă orezul, se continuă prăjirea la foc mediu până ce bobul de orez începe să devină transparent
  6. se toarnă lichidul, se aduce la fierbere, se dă focul mic și se acoperă, se lasă la fiert 15 min, se stinge focul, se lasă cratița acoperită încă 10 min
  7. cât fierbe orezul, se îndepărtează cochilia fără carne a midiilor, în pilaf vor rămâne doar cochiliile cu carne
  8. se amestecă midiile cu orez, se asezonează cu sare (dacă mai este nevoie – midiile sunt sărate) și piper
  9. mărarul tăiat grosier se presară direct în farfurie

Să aveți poftă!

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend