Tarhonul este una dintre buruienile noastre preferate din grădina primăverii cu de toate. Astăzi i-am dat un alt un rost în viața noastră, diferit de clasica ciorbă de fasole cu tarhon sau alte dischisuri: sos pesto pur și simplu, în care am care am combinat pătrunjel și semințe de dovleac. Pe scurt, 3 linguri de semințe de dovleac amestecate cu un praf de sare și două linguri de ulei de măsline le-am tras la tigaie la foc mic câteva minute, cât să-și amplifice semințele aroma, care s-a combinat expresiv cu cea a uleiului de măsline.
Mai departe: un sos pesto clasic, semințele le-am mixat cu un praf de sare și 3 căței de usturoi, după 3 pulsuri au urmat tarhonul și pătrunjelul (câte o legătură din fiecare) cu 50 ml de ulei de măsline. Încă 3 pulsuri, au intrat în bol și 4 linguri de parmezan ras (cca 80 g), pulsul final și la rece pentru jumătate de oră.
Peștele (care poate fi cam orice pește, 600 g de fileuri în această rețetă) l-am tras la tigaie 3 minute pe fiecare parte, l-am scos pe o farfurie caldă și l-am stropit cu zeama de la o lămâie. Am pregătit un sos dintr-un pahar de vin alb demisec (200 ml, în cazul de față am avut în inventar Pinot Griggio), în care am diluat o lingură de miere. În tava de copt am făcut un pat din felii portocală decojită (inclusiv de pielița albă), am așezat peștele pe care am aruncat un praf de sare, am aruncat în tavă câte o lingură de boabe de piper negru și roz, 2 foi de dafin, 3-4 rămurele de cimbru verde, 3 căței de usturoi tocați grosier, câteva felii de ardei iute. Am adăugat vinul și jumătate de ceașcă de ulei de măsline (50 ml), am acoperit tava cu folie de aluminiu și am dat-o la cuptorul încins la foc mediu sau 180ºC, pentru 30 de minute.
În farfurie: fileul stropit din belșug cu sos din tavă, un praf de piper, boabe de piper roz, două felii de portocală, sos pesto și cartofi noi. A propos, este sezonul cartofilor noi – cei mici sunt cei mai gustoși, pe care i-am pregătit tot la cuptor, pe post de garnitură. Vinul: același pe care l-am combinat în sos.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments