walk with the wok

perișoare de somn și știucă. marinate

Dorian Radu
Recipe by
1 ora si 15 min
Prep: 15 min | Cook: 45 min | Servings: 4 portii

Am revenit din veșnicele plaiuri ale pescuitului – Delta Dunării. Încă o mini-vacanță frumoasă, cu pește prins de toate felurile  și distracție din plin, mama Dunăre să trăiască. În zilele următoare am să vă delectez cu bucate tradiționale de-ale locuitorilor Deltei, pentru simplu fapt că am congelatorul full de pește. Astăzi vom vorbi despre o combinație cu un gust sublim, dat de cumătra știucă și o moacă; în zilele următoare vizualizez o zacuscă de roșioară și caras, unde voi strecura cu siguranță și ceva știucă și vreo coadă de somn – mulțumesc Franz pentru idee – apoi un pane de știucă cu sos de cartofi cu usturoi, sarmale cu pește… și-om mai vedea.

În cele două vizite făcute luna asta la Mariana din Crișan, am mâncat o ciorbă fenomenală de perișoare din pește, în care s-au întâlnit prin ceaun somn, ciortan, caras, știucă, lin – care este din în ce mai rar, roșioară grasă – un adevărat cântec al curgerii Dunării spre mare. La masă era liniște, din șapte guri nu se auzea nici una, liniștea era tulburată doar de clinchetul lingurilor prin castron și câte un wooow. Pe măsură ce savuram ciorba cu toate cele de prin ea, am văzut o imagine cu aproximativ aceleași perișoare, pufoase, scăldându-se într-un sos de roșii cu vin alb și mirodenii.

Am ales o știucă de vreo 2 kile și o moacă de aceeași talie, din care am scos aproape 2 kg de file, pe care le-am curățat și de piele. Mai departe, intrăm în bucătărie, cu mențiunea că voi puncta cantitățile pentru 1 kg de file pește:

  • perișoare:
  • 1 kg de fileuri (în special pește gras combinat cu ceva pește alb, în tocătură știuca este întotdeauna binevenită)
  • 1 ou, o lingură de pesmet (sau 2-3 linguri de pesmet dacă e post)
  • 1 ceapă medie
  • 1 legătură de mărar, 1 de pătrunjel – tocate mărunt, cât mai mărunt
  • 3 lingurițe de cimbru uscat, 1 linguriță de piper proaspăt măcinat, sare (opțional 2 linguri de sos de pește în loc de sare)
  • 100 ml apă minerală – secretul care face perișoara, sau după caz chifteaua- pufoasă
  • 1 lingură de ulei
  • marinată
  • 500 ml suc de roșii
  • 3-4 căței de usturoi striviți din lama cuțitului și tocați
  • 100 ml vin alb sec
  • 2 frunze de dafin, 1 linguriță de cimbru, 1 de oregano
  • 1 linguriță de fulgi de chili
  • sare, piper
  • 2 linguri de ulei de măsline
  1. am încins cuptorul la 200 C ventilat (treapta 6 la cuptoare cu gaz)
  2. fileurile le-am dat prin mașina de tocat, prin sita cea mai mică, împreună cu ceapa
  3. le-am amestecat bine cu restul ingredientelor, până a rezultat o pastă omogenă
  4. într-o tavă pe care am întins o foaie de hârtie de copt am poziționat perișoarele în spațiu și timp, le-am stropit cu ceva picături de ulei de măsline
  5. am trimis tava la cuptor pentru 30 de min, apoi am ridicat temperatura la maximum pentru 10 minute, înspre rumenire
  6. marinata:
  7. între timp – cât s-au distrat perișoarele prin cuptor – am pus wok-ul teflonat la încălzit împreună cu uleiul de măsline, am sotat usturoiul împreună cu fulgii de chili pentru cca 1 minut la foc mediu, am adăugat sosul de roșii și toate cele menționate mai sus, am lăsat totul la fiert încet până s-au rumenit perișoarele
  8. am pus perișoarele în marinată, 20 de minute, la foc mic, să mai scadă sosul,  să se împrietenească gusturile
  9. am stins focul, am presărat pătrunjel peste toate cele

În următoarele 10 minute s-au stins perișoarele cu tot cu sos și cu mare poftă. Și cu ceva pahare de Aligote rece de la Crama Delta Dunării.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

One Review

  1. Irina Preda

    Fotografie si mancare de nota 100! 🙂

    Star

Leave a Reply

Send this to a friend