walk with the wok

penne arrabiatta – rețeta tradiționala italiană

Dorian Radu
Recipe by | 13/08/2017
30 min
Prep: 5 min | Cook: 20 min | Servings: 4 portii

Sosul arrabiatta este originar din zona Lazio – un sos simplu, aromat doar cu usturoi, condimentat cu ardei iute,  completat cu o brânză din aceeași regiune, Pecoriono Romano și cu pătrunjel. Pastele dedicate sunt clar în varianta penne, dar am văzut chiar prin Roma restaurante care au în meniu spaghetti arrabiatta, în special în zona turistică. Această lucrare minunată cere clar un vin, de preferat roșu sec și dacă se poate tot local. În Roma am cerut un Cesanese, un vin roșu intens, cultivat în zona Lazio. Acasă am asociat pennele arrabiatta cu un Chianti – Colli Senesi de la Falchini – nu pentru că mi-aș fi propus în mod special, doar că am adus din Italia mai multe sticle din acest sortiment, care se găsește doar în plan local, un vin de 4 eur sticla, cu un buchet pregnant, un vin excelent de asociat cu brânzeturi maturate, șuncă de Parma sau diverse paste.

  • Iată și rețeta în forma ei clasică, cantități pentru 4 porții:
  • penne rigate – 350 g
  • pulpă de roșii tocată cuburi mici – 600 g
  • suc de roșii gros sau passata 150 ml
  • ardei iute tocat felii- cât duce fiecare
  • 1-2 căței de usturoi striviți din lama cuțitului
  • o legătură de pătrunjel tocat
  • 100 g de brînză Pecorino rasă
  • 4 linguri de ulei de măsline extravirgin
  • sare

După ce-am pus apa la fiert pentru paste, într-o tigaie se toarnă uleiul, se adaugă usturoiul și ardeiul și se pun pe foc mic După câteva minute în care usturoiul și-a lăsat aroma, se scoate din tigaie, se adaugă roșiile, sucul și sarea, se lasă la foc mediu 15-20 de minute. Între timp s-au fiert pastele al dente, se scurg și se adaugă în tigaie, se îmbracă bine cu sos. În farfurie se presară branză și  pătrunjel, se consumă fierbinte și cu vinul aproape.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend