walk with the wok

paste orzo cu berbecuț. youvetsi

Recipe by
1 ora jumate
Prep: 10 min | Cook: 90 de min | Servings: 4 portii

Youvetsi sau ghiouvetsi, face parte din meniul de duminică al grecilor, moștenită din vremuri când totul se gătea la cuptorul cu lemne. În tavernele tradiționale se gătesc și astăzi multe dintre preparate specifice Greciei, la foc de lemne, așa cum mâncat acum niște ani într-o tavernă din Atena.  Youvetsi este o tocană din paste orzo, carne de berbecuț sau vițel – sau ce carne vă place. Aroma de scorțișoară este cea care face diferența față de alte tocane asemănătoare iar un vin roșu bun îi punctează savoarea. În aceeași formulă se poate prepara cu un orez cu bob lung dacă preferați orezul, eu unul prefer varianta cu paste orzo.

Am caramelizat carnea tăiată cuburi în două linguri de ulei de măsline la foc iute, am scos-o și am pus la sotat ceapa și  morcovul pentru 5 minute la foc mic. Am stins cu vin, după ce s-a evaporat alcoolul am adăugat carnea, pasta de roșii, roșiile cuburi, fondul de vită, zahăr, un baton de scorțișoară, fulgii de chili, un praf de sare și piper. am lăsat la foc mic cca 45 de minute.

Am transferat conținutul într-un vas de ceramică, am adăugat pastele orzo, am scos batonul de scorțișoară, am omogenizat conținutul, am acoperit cu o folie de aluminiu și am dat la cuptorul rece (ca să nu intre vasul ceramic în șoc termic), am setat la 180°C. După 40 de minute am scos folia, dacă pastele au absorbit tot lichidul se mai adaugă puțin fond de vită sau apă. După alte 15 minute am scos din cuptor, am presărat parmezanul ras, am pus castronul la masă lângă un Cabernet Sauvignon de la Domeniile Ostrov. Grecii o preferă cu Retsina, este de înțeles, îmi place și mie, cu condiția să fie o Retsina de calitate, cu aroma specifică de rășină de pin.

  • cantități pentru 4 porții:
  • 1 kg de carne – mai de la gât dacă se poate, tăiate cuburi cât o înghițitură
  • 250 g paste orzo (le găsiți în Mega Image)
  • 200 ml de fond de vită sau legume, sau apă
  • 200 ml vin roșu
  • 2 cepe roșii tăiate mărunt
  • 2 linguri de pastă de roșii
  • 400 g roșii cuburi
  • 1 morcov
  • 1 lingură de zahăr
  • piper, sare, fulgi de chili sau ardei iute
  • 1 baton de scorțișoară
  • 100 g parmezan sau o brânză tare, rasă
 Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend