Am continuat joaca cu verzituri de sezon și în special cu mazăre, de data asta în combinație cu paste și un sos cremos de brânzeturi și smântână. Pentru această piesă din colecția culinară de primăvară-vară 2017, am pus laolaltă brânzeturi, ceapă și usturoi verde, mazăre proaspătă, pătrunjel verde. Toate au alcătuit un sos de poveste, evident gourmet, care a îmbrăcat o serie de paste cu formă de scoică – fie ele de la Barilla sau de oriunde, forme de scoică să aibă.
- să o luam pe îndelete, înainte cu avânt pionieresc,
- 500 g paste de oricare, dar cum spuneam cele în forma de scoică se pretează cel mai bine – fierte al dente
- verzituri:
- 200 g mazăre trecută 7 minute prin apă clocotită cu o linguriță de sare
- 1 legătură de ceapa si 1 de usturoi verde, separate tulpina alba de frunze, taiate mărunt (frunzele taiate mai mari)
- 5 fire de cimbru verde
- 1 legătură de pătrunjel verde, sau tarhon, coriandru sau amestec de verdețuri
- sos de branză:
- 300 g branză moale pentru raclette sau fondue
- 300 g branză cu mucegai (blue danish…)
- 250 ml smântână pentru gătit
- 4 linguri de parmesan ras
- sare, piper alb măcinat
- 2 linguri de ulei de măsline extravirgin
Am pus pastele la fiert cu sare; într-o tigaie am pus uleiul, tulpinile albe de ceapă și usturoi cu un praf de sare, am pus tigaia pe foc mic. După 7-8 minute în care s-au sotat ambele și s-a aromat uleiul, am stins cu o gură de vin alb sec, am adăugat smântâna, am ridicat flacăra la mediu, când a început să facă smântâna bulbuci am adăugat brânzeturile tăiate cuburi mici, am lăsat să se topească, am adăugat frunzele de ceapă și usturoi, mazărea și pastele cu un polonic mic din zeama în care au fiert, am dat focul mic și le-am lăsat încă fix 5 minute acoperite. Am adăugat pătrunjelul tocat, am repartizat totul în farfurii, cu binecuvântarea unui praf de parmesan peste toată lucrarea, un Sauvignon Blanc de Tohani rece turnat în pahare, restul a venit de la sine, adică multă voie bună.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments