Deși este una dintre mâncărurile naționale ale thailandezilor, istoria Pad Thai este relativ recentă, cu rădăcini în cel de-al doilea război mondial. Criza orezului din Thailanda provocată de război și inundațiile devastatoare din acei ani au forțat guvernul să găsească o alternativă la orez, iar solutia a fost dezvoltarea producției si implicit încurajarea consumului pastelor din orez. Astfel a apărut în bucătăria thailandeză un stil liber de gătit stir-fry, bazat pe intuiție și improvizatie. Cele mai populare variante de Pad Thai sunt cele cu creveti sau cu tofu, dar pe strazile Thailandei se găsesc din belșug și cu pui sau porc, uneori in combinatie cu tofu. Pad Thai a devenit atăt de popular dincolo de granițele Thailandei încât în 2011 a fost desemnat pe locul 5 din 50 în topul celor mai gustoase mâncăruri din lume.
Ca orice stir-fry, Pad Thai se remarcă prin simplitate și viteză de preparare, în care diferența o face un excelent sos iute-acru-dulce, din sos de soia, de pește, de tamarind și zahăr, diluat cu apă sau ideal cu supă concentrată de fructe de mare, pește sau pui. De data aceasta am optat pentru varianta cu ce-am avut la îndemână, respectiv cu creveți.

- ingrediente pentru 4 porții
- 200 g de vermicelli de orez
- 300 g creveți decorticați (decongelați dacă nu sunt proaspeți)
- 2 oua
- 3-4 căței de usturoi feliați
- un ardei iute feliat sau zdrobit dacă este uscat, sau 1 linguriță de fulgi de chili
- o legătură de ceapă verde tocată și separată tulpina albă de frunze
- o linguriță de ghimbir ras mare
- sos Pad Thai:
- 3 linguri de sos de pește
- 2 linguri de sos de soia
- 2 linguri de sos de tamarind sau suc de lime, sau de lămâie
- 1-3 linguri de sos de chili iute (în funcție de căt de iute vă place)
- 2-3 linguri de zahăr brun (în funcție de cât de dulce vă place)
- o ceașcă de apă caldă sau supă concentrată
- topping:
- alune prăjite zdrobite grosier
- coriandru sau pătrunjel proaspăt tocat
- frunze de ceapă verde tăiate cum vă place
- felii de lime
Am început cu sosul, pentru a da timp zahărului să se dizolve și să se combine aromele. Creveții i-am pus la marinat în 2 linguri de sos de soia light (10-15 minute cât am pregătit restul ingredientelor). Am opărit tăiețeii din orez 2 minute, cât să devină aldente. Dacă preferați paste mai groase – de tip linguni, le veți opări cu un minut mai puțin decât este indicat în instrucțiuni, este important ca pastele să fie al dente ferm, gătirea lor va continua în wok. După ce am opărit pastele, le-am trecut prin apa rece.
Am incins în wok 2 linguri de ulei de floarea soarelui, am lăsat focul mediu și am prăjit scurt usturoiul, ghimbirul, tulpina de la ceapă și ardeiul iute, cca 30 de secunde. Am adăugat creveții, după 1 minut am dat focul mare, am tras totul spre margini, am mai adaugat 2 linguri de ulei si am spart oule in mijloc, le-am amaestecat energic până s-au întărit. Am adăugat pastele și jumătate din sosul Pad Thai. Am dat focul mare și am amestecat bine totul – cu betisoarele chinezesti este cel mai simplu, pentru a nu se deteriora pastele. În momentul în care s-a absorbit lichidul, am adăugat restul de sos. După 2 minute am stins focul, am adăugat frunzele de ceapă verde și pătrunjelul. În farfurii am pus felii de lime și am presărat alunele zdrobite. Pad Thai ON!
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments