walk with the wok

ne vedem La Suberek! din povestile 2 Mai-ului

Dorian Radu
Recipe by
1 ora
Prep: 30 min | Cook: 30 | Servings: ~ 20 de placinte

Prin anii ’92-93, o familie de tatari din 2 Mai a deschis la poarta casei un mic chiosc, unde preparau si vindeau suberek, la botul calului. In fata chioscului au pus vreo 6 sase masute, care in sezon, seara dupa 7 erau full pana mult dupa miezul noptii Era greu sa gasesti si locuri in picioare. Nu atat pentru delicioasa gogoasa sau placinta tatarasca, cat pentru atmosfera pe care au reusit s-o imprime acelui loc. Oamenii au simtit pulsul de underground al 2 Mai-ului acelor ani si s-au adaptat intocmai. Au gasit muzica pe care cam toti 2-Mai-stii o ascultam, astfel incat puteai asculta acolo de la Pink Floyd, Rolling Stones, Moody Blues, pana la trupe de rock mai putin cunoscute in Romania acelor ani, dar la fel de valoroase. De multe ori puneau rock’n’roll si se dansa pe strada pana se terminau si suberek-ul si berea (imi aduc aminte de Ileana Pantu care dansa cu Dima ore in sir, aproape fara pauza)…Astfel ca seara dupa ora 6, incepeam sa ne urnim de pe plaja si pe masura ce ne intalneam cu prietenii, parola era: ne vedem la Suberek! Mai erau zile cand lenea era atat de mare incat n-aveam chef sa parasim nisipurile plajei, dar se gasea cineva sa ne mobilizeze cu ceva gen: baaaaa, nu mai prindem nici suberek si nici locuri, mancam sticks-uri si stam pe bordura, toata plaja a plecat la Suberek! Omul avea dreptate, suberek-ul nu era doar delicios, dar si ieftin, iar daca plaja ramanea pustie nu mai era atmosfera.

Rememoram acei ani cu cativa prieteni si ne-am adus aminte de fenomenul Suberek, asa cum 2 Mai-ul in sine era un fenomen. Imi pare rau ca s-a erodat plaja si nu mai intra prea multe corturi pe plaja, dar imi pare bine ca 2 Mai nu a ajuns un avanpost al mercantilismului, asa cum a degenerat Vama Veche…Cand ajung prin 2 Mai, odata – de doua ori pe an, ma bucur sa recunosc cel putin jumatate din oamenii pe care ii stiu de aproape 30 de ani,  la carciuma din Micul Golf.

Acei ani minunati se mai intorc doar cu amintirile, dar mi s-a facut o mare pofta de un suberek facut de mana tatarilor. Asa ca m-am pus pentru o ora in pielea urmasilor lui Gengis Han si am incins tigaia. Se face simplu, este de-a dreptul savuros, alaturi de un pahar cu ayran rece cu menta sau o bere si mai rece.

  • In amintirea momentelor petrecute cu Danuta, Malina, Luiza Badin, Soni Bodor, Bogdan Timus, Radu, Mihai, Oigan si alti 50-60 de oameni pe care ii salut, am facut o compozitie din:
  • 400 g carne de vita tocata (suberek-ul nu accepta porc sub nici o forma, dar in schimb este bucuros daca ii mai adaugam ceva oaie)
  • 2 cepe
  • 1 ou
  • sare, piper
  • o lingura de menta uscata
  • boia iute (optional, daca vreti picant)
  • le-am amestacat bine si le-am dat la rece
  • am plamadit un aluat din:
  • 600 g de faina
  • o cana de apa calduta (se adauga apa in faina treptat, aluatul va “spune” de cata apa este nevoie)
  • 3 lingurite de sare
      1. am facut un aluat elastic pe care l-am impartit in 12 bile cat o mandarina
      2. am pus faina pe blatul de lucru si am intins bilele in foi rotunde, groase de cca 2-3 mm
      3. am luate cate o foaie si am intins compozitia de carne pe jumatate din foaie, pana la cca 1 cm de margine
      4. cealalta jumatate se pliaza peste prima si se preseaza marginile cu degetele sau cu o furculita
      5. cu un cutit de patiserie se taie margineasuberek-c
      6. odata facute placintele, am incins ulei intr-o tigaie (uleiul trebuie sa fie bine incins si sa nu acopere suberekul
      7. dupa ce s-au rumenit, i-am intors (durata de prajire este de 2-3 minute pe fiecare parte, in functie de vasul de prajit folosit)
      8. pe masura ce s-au prajit, i-am teleportat intr-un vas acoperit ca se fragezeasca aluatul. Simplu si delicios!
        • pentru diversitate, compozitia mai suporta 1 lingurita de sos de peste sau ulei de chili, verdeata
        • in loc de carne se pot prepara cu branza sau legume (o compozitie din morcov, varza, ardei gras, salata verde etc)
        • a spus cineva ca nu stie sa faca ayran? Ok, asta este si mai simplu:
        • 500 g iaurt gras de capra sau de oaie
        • 200 ml apa rece
        • 2-3 lingurite de sare
        • 2-3 linguri de menta uscata
        • se amesteca totul in blender, se adauga cateva cuburi de gheata, se mai amesteca cat sa se sparga cuburile de gheata si se stinge setea dupa suberek.

Să aveți pofta!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

One Review

  1. Dan Giurcaneanu

    In anii 70-75 aduceam la 2 Mai Suberec din Mangalia, de undeva de vis a vis de Posta !
    Locuiam la gazde, pe plaja nu era voi, iar in golf jucam ring ! Si nu era mic inca, era plaja lata, si un closet din lemn sus pe faleza.
    Mai are cineva poze de atunci ?

    Star

Leave a Reply

Send this to a friend