Musacaua este prezenta în tot bazinul Marii Negre, al Egeei și al Mediteranei de est și sud. Practic, musaca se refera la orice compoziție de carne tocată, suprapusă în tavă cu pat de legume – cartofi, vinete, dovlecei, varză. Am mâncat musaca pe multe coclauri, în special în Grecia și Turcia. Deși sunt un fan declarat al bucatelor grecești și turcești, cea mai bună musaca este cea românească – cel puțin pentru mine. Părerea mea este ca am devansat ca gust toate musacalele, asa cum românii au desăvârșit și sarmalele și ciorba de burtă. Poate timpul mai lung petrecut în cuptor sau cimbrul, poate sucul din roșiile noastre sau vinul parfumat, sau toate la un loc au făcut din musacaua neaoșă o stea.
Ce mi-a plăcut la musacaua turceasca și greceasca, un pic de carne de cârlan sau berbecuț în compoziție. Astfel, când am la îndemână, compoziția mea de carne arată așa: 60% mânzat, 25% porc, 15% berbecuț, sau 70% mânzat și 30% porc.
- pentru o tavă cu musaca aromată și rumenită, avem nevoie de:
- 600 g de carne tocată
- 1 kg de cartofi
- 2 cepe medii
- 2 ouă ( 1 ou în compoziție, 1 ou în sos)
- 400 ml sos de roșii
- 200 ml vin sec, parfumat
- 150 ml supă de carne (sau apă)
- 100 g smântână
- 50 g cașcaval
- 50 g pesmet, 30 g faină
- 200 ml de ulei (1 pahar) sau mai bine untură
- 1 legătură de verdeață
- sare, piper, o linguriță de cimbru uscat
- se încinge untura sau uleiul, cartofii tăiați în felii subțiri si lungi se prăjesc cât sa se rumenească, pe ambele părți
- se pune la prăjit ceapa tocată mărunt, când prinde să se rumenească un pic se adaugă carnea, se amestecă bine carnea cu ceapa
- după 5 minute se stinge cu 100 ml de supa caldă (sau cu apă) și se lasă la fiert la foc mic, acoperit, cca 30 de min
- se scoate într-un vas și se lasă la răcit
- se adaugă oul, verdeața, smântâna, sare, piper și cimbru, se omogenizează
- se încinge cuptorul la 160-170 grade
- într-o tavă unsă și tapetată cu pesmet, se pune un strat de cartofi, altul de carne, se încheie cu cartofi
- se toarnă restul de supă, vinul și se dă la cuptor pentru 30 de minute sau până scade sosul, să mai rămână în tava puțin peste un deget
- dintr-un ou, făină și smântână se face un amestec care se toarnă peste musaca, apoi se rade cașcaval
- se mai lasă în cuptor câteva minute, până se întărește sosul și se rumenește cașcavalul
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments