walk with the wok

legume umplute în stil italian

Dorian Radu
Recipe by
2 ore
Prep: 15 min | Cook: 1 ora jumate | Servings: 5-6 portii

Diferența dintre ardeii umpluți gătiți de bunica și cei preparați de bunicile din Italia stă în parmezanul adăugat în compoziția cărnii, orezul înăbușit în vin alb sec, plus altă orânduială prin condimente, care dau nota gustului mediteranean, cu arome de vacanță. În cazul de față m-am jucat cu ardei și roșii, evident că umplutura se pretează la orice legumă care permite să fie umplută. În cazul ardeilor, trebuie consumați imediat, dacă sunt lăsați peste noapte la rece se vor oxida și vor prinde un gust metalic.

  • cantități:
  • 500 g carne tocată amestec porc-vită
  • 5 ardei grasi + 5 roșii mai mari sau 10-12 ardei grași
  • 150 g parmezan ras + 50 g pentru presărat la final
  • 1 ou
  • 100 g orez cu bob lung
  • 2 cepe roșii medii
  • 2-3 căței de usturoi striviți din lama cuțitului și feliați fin
  • 1 legătură de mărar, 1 de pătrunjel tocate fin
  • 100 ml vin alb sec
  • 2 linguriță de măghiran, sare, piper
  • sos:
  • 1 cutie de pasatta (400 g) sau suc de roșii
  • 100 ml vin alb sec
  • 1 linguriță semințe de fenicul
  • 2 lingurițe de semințe de chimen
  • 2 lingurițe de cimbru uscat
  • 1 linguriță de busuioc uscat sau 1 lingură de busuioc prospăt, tocat
  • 1 linguriță de zahăr
  • fulgi de chili, sare, piper

În prima fază am călit ceapa și usturoiul în ulei de măsline, am adăugat orez basmati aromat. După ce l-am alergat câteva minute prin tigaie, am turnat o ceașcă de Chardonnay sec și l-am lăsat la foc mic până a absorbit tot vinul, câteva minute.  Carnea am amestecat-o cu mărar și pătrunjel, ou, parmezan, amestecul de ceapă și orez, sare, piper și măghiran. Prin Italia se mai pune în compoziție și tije de apio tocate mărunt. Ardeii i-am opărit 10 minute în apă cu sare, i-am trecut printr-un jet de apă rece, apoi le-am decupat capacul și i-am umplut, am scobit și roșiile de miez. Le-am montat într-o cratiță în care am turnat ulei de măsline și am dat-o la cuptorul încins la 200ºC pentru 30 de minute.

Am preparat un sos dintr-o cutie de pasatta diluată cu puțin vin, semințe de fenicul, chimen, fulgi de chili, busuioc, cimbru, zahăr, sare și piper, l-am fiert la foc mic 15-20 de minute, l-am turnat peste legume. Am coborât temperatura din cuptor la 180ºC, am acoperit cu o folie de aluminiu și am lasat-o oră. Am scos folia, am presărat parmezan peste ardei și roșii, le-am dat la cuptor pentru alte 10 minute, cât să prindă brânza o crustă. Bun bun, împreună cu un pahar de Chardonnay rece, un Pinot Grigio merge și mai bine, pentru a completa buchetul de arome mediteranean.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend