walk with the wok

biftec tartar libanez. kibbeh nayyeh

Dorian Radu
Recipe by
40 min
Prep: 30 min | | Servings: 4-6 portii

Pentru amatorii de biftec tartar, varianta levantina este mult mai aromata si mai fina decat cea a clasicului tartar occidental. Carnea folosita in mod traditional este cea ce capra, din zona gatului, fara grasime. Dar se poate prepara si din berbecut, manzat, important este sa fie carnea slaba.

Pentru a-si pastra gustul nealterat,  este foarte important ca inainte de preparare, carnea sa fie racita bine, eventual data la congelator pentru 40 de min – 1 ora.

Zilele trecute am avut la masa niste prieteni mari amatori de tartar, iar cum mie mi-era pofta de un kibbeh, l-am pus la inaintare, succesul a fost garantat.

  • necesar pentru 4 portii:
  • 500 de grame de carne (capra, berbecut, muschi de vita – ce gasiti si va place)
  • 100 g de bulgur fin (il gasiti la magazinele arabesti si turcesti)
  • 1 ceapa medie
  • o mana buna de frunze de menta proaspata
  • cate jumatate de lingurita de: boia iute, 7 condimente sau 7 piperuri (le gasiti tot la magazinele orientale) si scortisoara
  • 1 lingurita de sare
  • optional: seminte de muguri de pin, migdale, fistic, ardei iute rosu taiat marunt
  • pentru servit: ulei de masline extravirgin de foarte buna calitate, salata verde, ceapa verde, ardei iute,  ridichi, felii de lamaie, patrunjel, pita libaneza
  1. carnea taiata bucati se pune in mixer impreuna cu un varf de cutit de scortisoara si 4-5 cuburi de gheata
  2. se pulseaza cateva minute, pana devine o pasta foarte fina. Atentie la temperatura, daca se incalzeste isi schimba culoarea si gustul, daca mai este nevoie se mai adauga gheata sau apa foarte rece
  3. bulgurul se pune intr-o cana, se umple cu apa si apoi se scurge bine, fara sa se lase la inmuiat
  4. se adauga in carne toate condimentele si ceapa, se mai pulseaza de cateva ori
  5. se scoate carnea intr-un castron, se adauga bulgurul, semintele, ardeiul iute (daca ati optat)
  6.  se amesteca bine la mana si se da la rece, pana la momentul servirii
  7. se pregatesc verdeturile si legumele care vor fi servite
  8. cu mainile umede se da forma pe care o doriti (de obicei ca niste mititei ascutiti la capete – vezi foto)
  9. se monteaza pe farfurie, se stropesc cu ulei de masline si lamaie din belsug, festinul poate sa inceapa

Sa aveti pofta!

 

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend