Găluștile sau gomboții cu prune reprezintă o venerabilă filă din istoria culinară a copilăriei celor mai mulți dintre noi. Acum două zile mă întreabă Ionuț: nu faci și tu niște găluște cu prune cum făcea bunica? Când a zis găluști cu prune am văzut cum i se luminează fața de poftă, cum să nu-i fac pofta copilului? Am diversificat un pic rețeta, în sensul că pe lângă prune am scăpat și câteva caise iar pesmetul rumenit l-am împărțit în două – o parte l-am amestecat cu scorțișoară și restul cu nucă de cocos rasă. S-au topit aseară aproape toate, cât mai sunt prune prin piață am să mai fac o tură.
- 1 kg de prune (sau combinate cu caise) cu sâmburii scoși
- 1 kg de cartofi albi, făinoși
- 300 g făină
- 2 ouă
- 100 g pesmet
- 100g zahăr brun
- 100 g unt
- o linguriță de sare
- 1 linguriță de scorțișoară pudră
- 2 lingurițe de nucă de cocos rasă
- am fiert cartofii în coajă la foc mediu, cca 40 de min, i-am lăsat la răcit
- am făcut un piure la blenderul vertical – blenderul “rupe” amidonul și face piureul mai cleios, bun pentru aluatul nostru dar nu pentru piure, deci nu folosiți acest procedeu în cazul piureului clasic
- am adaugat ouăle, sarea și făina treptat, am frământat câteva minute, am format suluri groase din care am tăiat bucăți, pe care le-am presat din mână în foi
- am pus 5 litri de apă la fiert
- am adăugat pe fiecare foaie jumătate de prună sau de caisă, am format găluștile
- le-am pus la fiert la foc mediu cca 15 min, până s-au ridicat la suprafață. Înainte de a pune găluștile, am turnat în oală 2 linguri de ulei. Am dat drumul la găluște prin pata de ulei formată, ca să previn lipirea găluștilor de fundul oalei
- într-o tigaie am topit untul, am adăugat pesmetul și l-am rumenit cca 3 minute, am adăugat zahărul, am luat tigaia de pe foc, am împărțit pesmetul în doua castroane, am adăugat scorțișoara și nuca de cocos
- găluștile le-am tăvălit bine prin pesmet, le-am lăsat să se răcească, tocmai bine până a ajuns copilul acasă
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments
Category: