walk with the wok

găluște cu prune

Recipe by
90 de min
Prep: 15 min | Cook: 60 min | Servings: 6-8 portii

Găluștile sau gomboții cu prune reprezintă o venerabilă filă din istoria culinară a copilăriei celor mai mulți dintre noi. Acum două zile mă întreabă Ionuț: nu faci și tu niște găluște cu prune cum făcea bunica? Când a zis găluști cu prune am văzut cum i se luminează fața de poftă, cum să nu-i fac pofta copilului? Am diversificat un pic rețeta, în sensul că pe lângă prune am scăpat și câteva caise iar pesmetul rumenit l-am împărțit în două – o parte l-am amestecat cu scorțișoară și restul cu  nucă de cocos rasă. S-au topit aseară aproape toate, cât mai sunt prune prin piață am să mai fac o tură.

  • 1 kg de prune (sau combinate cu caise) cu sâmburii scoși
  • 1 kg de cartofi albi, făinoși
  • 300 g făină
  • 2 ouă
  • 100 g pesmet
  • 100g zahăr brun
  • 100 g unt
  • o linguriță de sare
  • 1 linguriță de scorțișoară pudră
  • 2 lingurițe de nucă de cocos rasă
  1. am fiert cartofii în coajă la foc mediu, cca 40 de min, i-am lăsat la răcit
  2. am făcut un piure la blenderul vertical – blenderul “rupe” amidonul și face piureul mai cleios, bun pentru aluatul nostru dar nu pentru piure, deci nu folosiți acest procedeu în cazul piureului clasic
  3. am adaugat ouăle, sarea și făina treptat, am frământat câteva minute, am format suluri groase din care am tăiat bucăți, pe care le-am presat din mână în foi
  4. am pus 5 litri de apă la fiert
  5. am adăugat pe fiecare foaie jumătate de prună sau de caisă, am format găluștile
  6. le-am pus la fiert la foc mediu cca 15 min, până s-au ridicat la suprafață. Înainte de a pune găluștile, am turnat în oală 2 linguri de ulei. Am dat drumul la găluște prin pata de ulei formată, ca să previn lipirea găluștilor de fundul oalei
  7. într-o tigaie am topit untul, am adăugat pesmetul și l-am rumenit cca 3 minute, am adăugat zahărul, am luat tigaia de pe foc, am împărțit pesmetul în doua castroane, am adăugat scorțișoara și nuca de cocos
  8. găluștile le-am tăvălit bine prin pesmet, le-am lăsat să se răcească, tocmai bine până a ajuns copilul acasă

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend