Mai țineți minte puriceii din copilărie? Pentru mine era una din plăcerile simple ale unui mic dejun consistent, a doua zi după ce făcea bunica mămăligă. Trași la tigaie cu un ou prăjit era perfect. A propos de puricei, am citit pe undeva că este una dintre mâncărurile apărute pe vremea comunismului, din sărăcie. Ei aș? Nu zic că nu o fi apărut din sărăcie, deși țăranul român nu aruncă mâncarea, chiar dacă e belșug în gospodărie. Cert este că în 1916, Mihai Lupescu scria despre puricei:
Puriceii se fac dumicând mămăliga în hârgăul, ori tigaia în care s-a facut scrob sau balmuș, și frecând-o, boscolindo acolo cu lingura, se lasă de se mai prăjește. Deci am lămurit-o, comuniștii nu au treabă cu mâncarea noastră. Dacă s-a inventat ceva pe vremea lor, acela ar putea fi nechezolul, făcut la vremea aceea din năut, ovăz și ceva urme de cafea.
Inițial am vrut să repet mâncarea bunicii, dar am mai găsit prin frigider pe lângă mămăliga rece niște cârnați, bacon, o bucată de ceddar, așa că am luat-o pe lângă poteca bătătorită. Am încins cuptorul la 200ºC , am bătut ouăle cu un praf de sare, piper, smântână și un pic lapte. Am tras la tigaie feliile de cârnat și de bacon, le-am scos, am mai adăugat o linguriță de untură și am luat la prăjit mămăliga rece sfărâmată la mână. Cănd a prins să se rumenească, am pus câteva felii de cedar (sau ce brânză aveți la îndemână), am turnat ouăle, am pus și mezelurile și alte câteva felii de brânză, am dat tigaia la cuptor pentru 20 min, până a început oul să prindă culoare. În farfurie am presărat peste mega-omletă, un praf de piper și niște parmezan ras.
Între timp am amestecat un buchet de rucola cu ceva stropi de lămâie, sare și ulei de măsline, am spart o ceapă roșie, am găsit și niște roșii cherry, ăsta a fost micul dejun. Sățios și gustos.
- cantități orientative pentru 4 porții:
- 4 ouă – 6 ouă
- cca 200-250 g mămăligă rece
- 2 linguri de smântână
- 4-5 linguri de lapte
- 150 g mezeluri feliate
- 150 g brânză
- sare, piper
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments