walk with the wok

friptură de cartofi cu orez – din rețetele bunicii

Dorian Radu
Recipe by | 10/04/2017
1 ora
Prep: 10 min | Cook: 50 min | Servings: 6-8 porții

Una dintre mâncărurile preferate ale bunicii în post era – cum îî spunea bunica – friptura de cartofi. Îmi plăcea mult când eram mic, așa că o rugam să mai facă și peste an,  îmi place și acum. Mi-a fost ușor să recompun rețeta din amintiri, pentru că este foarte simplă. Pentru gust am adăugat niște de sos de soia.

  • cantități pentru 6 porții ( o tavă)
  • 1 kg de cartofi albi
  • o cană de orez cu bob rotund spălat bine în 3-4 ape, cât să rămână apa aproape limpede
  • 2 cepe medii tăiate mărunt
  • 1 morcov mare dat pe răzătoarea mică
  • 200 g ciuperci tăiate fin sau o cutie de ciuperci feliate
  • 3 cani de supă de legume sau apă caldă
  • 3 linguri de sos de soia
  • 1/2 de cană de suc de roșii diluată cu supă sau apă
  • sare, piper
  • 1 legătură de pătrunjel
  • salată de ardei copți sau salată verde.

Este un fel de musaca, dar cartofii nu se taie rondele ci bastonașe și se prăjesc doar cât să prindă o crustă, 3-4 minute. Ceapa se călește ușor în ulei, se adaugă morcov ras și eventual ciuperci, se călesc 2-3 minute și se adaugă orezul și piper proaspăt măcinat. Se amestecă bine compoziția, se adaugă supă de legume sau apă caldă și sosul de soia, se lasă la foc mic 5-6 minute, cât să se absoarbă lichidul. Într-o tavă unsă se pune un strat de cartofi, un strat de orez, până se termină compoziția, se adaugă restul de supă cu sare (dacă mai este nevoie), cât să acopere tot.  Se dă tava la cuptorul încins la 180ºC pentru 45 de minute, apoi se toarnă pe toată suprafața “fripturii” sucul de roșii diluat cu supă sau apă fierbinte. Se mai lasă 10 minute, se dă focul mare – 220ºC – pentru 7-8 minute, cât să se rumenească lucrătura.

În farfurie am pus pătrunjel proaspăt. Vara, bunica făcea și o salată de ardei copți. Dacă țineți post și este dezlegare la vin, un Aligote sau un Chardonnay se asortează bine cu pseudo-friptura.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend