walk with the wok

fasole batuta. cu arome din Levant

Dorian Radu
Recipe by
1 ora (daca fasolea a fost hidratata)
Prep: 20 min | Cook: 35 min | Servings: 8-10 portii

Acum cateva seri mi-era pofta de un humus, dar n-am avut elementul de baza – naut boabe. In schimb am gasit prin camara fasole alba – bob mare. Fara sa stiu ce destinatie finala ii dau, am pus vreo trei maini de fasole la inmuiat peste noapte. In timp ce fierbea fasolea, mi-am zis sa incerc ceva nou, astfel incat am ales o variatiune de humus. A iesit mai buna decat mi-am imaginat, usor picanta si aromata. Continuam seria #fetelevreadieta 🙂

A propos de fiert fasolea: este un subiect foarte dezbatut, mai ales din perspectiva metanului pe care il genereaza in intestine, motiv pentru care multa lume fuge de fasole. Am vazut variante in care se fierbe fasolea in multe ape, unii pun si un pic de bicarbonat. Nu e nimic rau in asta, doar ca fiarta in atatea ape, nu prea mai ramane nimic din nutrientii fasolei, si are din belsug. Am sa va spun cum fierb eu fasolea, asa cum am invatat de la bunica: pun in apa in care urmeaza sa fiarba fasolea un cartof rosu. Cartoful – ca sa atraga substantele sulfuroase din fasole, rosu – ca sa nu se sfarme la fiert si sa ne strice supa. In armata am invatat o gramada despre gatitul fasolei, fiind hrana #1 in unitatile militare ale anilor ’80. Acolo am invatat printre altele, ca niste rosii intregi puse in oala, ajuta bobul sa ramana intreg. Aceste doua mici secrete le-am regasit si in retetele lui Adi Hadean si pe alte putine site-uri culinare. Prin urmare eu fierb fasolea intr-o singura apa si nu avem nici o problema legata de poluare prin emisii de gaze 🙂

  • Pentru aceasta salata delicioasa, am adunat:
  • 400 g fasole alba
  • un cartof, o rosie
  • o ramura de cimbru, piper boabe, sare, 1 frunza de dafin, 1 ardei iute uscat (optional)
  • Fasolea am batut-o cu:
  • 6 catei de usturoi striviti in presa
  • 2 linguri de pasta de susan (tahini)
  • o lingurita rasa de chimion (nu chimen) macinat fin
  • zeama de la o lamaie
  • 6 linguri de ulei de masline
  • 2 lingurite de sare, boia dulce sau iute
  • patrunjel taiat fin pentru decor.
  1. am pus fasolea, hidratata peste noapte, intr-o oala cu apa rece, laolalta cu: rosia, cartoful, ramura de cimbru, 1 lingurita de sare, piper boabe (am pus albe si negre), frunza de dafin si ardeiul iute uscat. La oala sub presiune, fasolea s-a fiert in 40 de min
  2. am aruncat cartoful si rosia, am scos fasolea intr-un bol de mixat si am lasat-o sa se raceasca
  3. am pastrat o parte din fasolea boabe – pentru a alterna textura piureului – si o cana din supa in care a fiert fasolea
  4. am adaugat peste fasole pasta de susan, sarea, uleiul de masline, jumatate de cana de supa si zeama de lamaie
  5. am mixat totul la blender, iar consistenta am reglat-o din supa, eu am facut-o mai cremoasa, am folosit 3/4 din supa din cana
  6. am dat-o la rece pe fasole si cam asta e tot
  7. inainte de masa am montat-o in castron cu boabele de fasole, patrunjel taiat fin, boia iute, ulei de masline si cateva picaturi de ulei de chili.

Si pentru ca ne-a fost pofta de niste ardei copti, i-am pus si pe dansii la masa, dar fara usturoi, ar inflationa usturoiul din fasole. O paine taraneasca in țest sau cu coaja tare e perfecta in acest tablou. Sau lipie libaneza. In loc de ardei copti, merg muraturi, depinde de anotimp.

O alternativa: am vazut la Mircea Dinescu o reteta inedita – cu un poș de patiserie a umplut ardei copti cu fasole batuta. La o masa cu prietenii merita incercat, pentru diverstisment.

Sa aveti pofta!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend