walk with the wok

dulceață de ardei iuți

Dorian Radu
Recipe by
2 ore
Prep: 15 min | Cook: 1 ora jumate

Am deschis oficial sesiunea de conserve de legume, cu dulceața de ardei iute la debut. De fapt este un sos picant care vine ca o mănușă pe cele mai multe fripturi sau dip pentru diverse brânzeturi sau mezeluri. Una dintre combinațiile noastre preferate este dulceața cu branză pecorino, de exemplu.

Teoretic se poate prepara din orice ardei iute, ținând cont de câteva varibile dintre care cele mai importante ar fi: aroma diverselor soiuri de ardei iute și dulce, gradul de iuțeală pe care îl dorim la final. În procesul de preparare avem doi factori care reduc considerabil iuțeala ardeilor: prezența oțetului și fierberea în sine. Ardeii cel mai des întâlniți în piețe sunt cei din soiul romănesc, fie verzi sau roșii, cu un grad de iuțeală ușor, undeva între 800 -1500 unități Scolville. Un alt soi prezent în piețe este 7 Frați, ardeii subțiri, cu lungime de 3-4 cm, cu un grad de iuțeală între 2000 și 4000 Scolville. În ambele variante, vom obține după fierbere (luând în calcul și 3-4 ardei capia sau gogoșari în compoziție) o dulceață ușor picantă.

Dacă vă doriți o dulceață ceva mai iute dar moderată, puteți apela la câțiva Habanero, cu un grad de iuțeală între 125 000 și 350 000 unități Scolville. Da, este o adevărată bombă, dar are o aromă unică și prin fierbere se va diminua mult iuțeala. Un alt soi cu o aroma specifică este Japaleno, puțin iute, 2500 – 8000 Scolville, sau Cherry Bomb – ardeii rotunzi ca cireașa, cu același nivel de iuțeală. Toate cele trei soiuri se găsesc în supermarket.

Plecând de la rețeta clasică a dulceții de ardei iuți: 1:1:1 – oțet, zahăr (brun), ardei iuți plus 1/2 ardei capia sau gogoșar, algoritmul meu în ceea ce privește amestecul de ardei iute și dulce este următorul (ardeii cântăriți inainte de a fi curățați)

  • 500 g ardei roșii, din soiul românesc
  • 300 g amestec japaleno și cherry bomb
  • 200 g Habanero
  • 500 g ardei capia sau gogoșari

În ceea ce privește oțetul, am combinat 500 ml oțet de mere cu 500 ml oțet de vin, pe care l-am pus la fiert cu zahărul, cât să rezulte un sirop. Între timp am curățat ardeii – cu mănuși chirurgicale și mască pe nas. Cu toate astea, când am deschis Habanero m-a lovit iuțeala prin mască, deci mare atenție. I-am tocat la blender din câteva pulsuri scurte, cât să nu devină pastă, să se simtă textura ardeiului. I-am pus la fiert în siropul de zahăr și oțet împreună cu o linguriță de sare, într-o cratiță cu fund dublu și cu o plită de dispersie sub ea. A fiert dulceața cam o oră, am verificat-o prin testul cu o farfuria rece: siropul să se coaguleze.

Borcanele ideale pentru această dulceață sunt cele mici de 220 g, sterilizate în prealabil la cuptor sau în microunda. După ce am pus dulceața în borcane, am inițiat un nou proces de sterilizare a conținutului. Ca să fie bine…

Am păstrat o cantitate pentru două borcănele, în care am pus două vârfuri de cuțit de scorțișoară pudră. Cu brânzeturi este de vis.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend