walk with the wok

deliciul lui Buddha. cu flori de crin

Dorian Radu
Recipe by | 26/11/2017
15 min
Prep: 5 min | Cook: 10 min | Servings: 4 portii

Am descoperit de curând florile de crin, un ingredient foarte iubit de chinezi și asiatici în general. Sunt flori de crin galben culese inainte de a se deschide floarea. În China se găsesc atât proaspete cât și uscate, noi ne mulțumim doar cu varianta uscată. Au un gust aromat- lemnos, foarte plăcut. Se folosesc în majoritatea preparatelor stir-fry, sunt de nelipsit în cele vegetariene dar și în supe sau ceaiuri. Înainte de utilizare trebuie hidratate, iată pașii care sunt foarte simpli:

  • se clatesc cu delicatețe
  • se pun într-un castron și se toarnă peste ele apă clocotită, astfel încât să fie acoperite în totalitate
  • se lasă la hidratat cca 2 ore, ideea este să devină foarte moi
  • se rupe capătul dur al pețiolului, se taie în două pe lungime, sunt gata de utilizare
  • apa se lasă să se limpezească apoi se strecoară printr-un tifon dublu, este foarte bună pentru supe, tocănițe sau consumată ca ceai
  • ceaiul de flori de crin este plăcut aromat și are efect calmant. Se poate combina cu orice alte ceaiuri

Deliciul lui Budhha este un preparat vegetarian consacrat de către călugării budisti, care a devenit în China o mâncare emblematică în timpul Noului An Chinezesc. În tradiția locală, cu cât mai multe ingrediente conține mâncarea, cu atăt mai multă sănătate și putere aduce în noul an. De fapt, este o simplă metodă de purificare a organismului, o formă de post. Florile de crin sunt considerate ca fiind ingredient obligatoriu în deliciul lui Buddha.

Prin urmare am dat această destinație florilor de crin pe care le-am avut la dispozitie, la care am adăugat păstăi verzi de fasole, ciuperci urechi de lemn și shiitake hidratate, morcov, varză chinezească, tofu prăjit, usturoi, ghimbir, ardei iute și noodles subțiri de orez hidratați în apă caldă. Plus sos de soia și la final ulei de susan.

Am tras în wok-ul încins usturoiul, ghimbirul și ardeiul iute, cât să-și lase aromele, 8-10 de secunde. Am adăugat păstăile (decongelate), după 30 de secunde morcovul și varza, după 1 minut florile de crin, tofu, ciupercile și tăiețeii din orez. Am făcut un sos din sos de soia, vin pentru gătit, zahăr, sare și amidon, l-am turnat în tigaie și am lăsat 2-3 minute la foc mediu, să se lege sosul. La final am stropit cu cîteva picături de ulei de susan. Aș fi putut să pun și niște semințe de susan prăjite, dar am uitat. A fost foarte bun, textura crocantă a urechilor de lemn și aroma suavă a florilor de crin impregnată în restul ingredientelor transformă într-adevăr această mâncare banal de simplă într-un deliciu.

  • Cantități orientative pentru 4 porții:
  • ciuperci uscate – o mână de urechi de lemn și cca 10 shiitake
  • păstăi, morcov, varză chinezească (bok choi) – 250 g din fiecare
  • noodles din orez – 200 g
  • brânză tofu – 200 g
  • flori de crin – 25-30 g uscate
  • 2 căței de usturoi feliați, 1 ardei iute tocat, 1 cm de rădăcină de ghimbir proaspăt, rasă
  • sos: 2 linguri de sos de soia, 1 lingură de vin de gătit, 1 linguriță de amidon, 1 linguriță de zahăr, un praf de sare
  • 2 linguri de ulei pentru prăjit

Să aveți poftă!

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend