Crème Brûlée este un desert fin si onctuos, usor de preparat, din aceeasi familie cu crema de zahar ars a copilariei. Brulee vine de la stratul de zahar caramelizat de pe suprafata cremei. Va prezint varianta cea mai simpla si rapida a acestui minunat desert, asa cum am invatat reteta de la un cofetar din Montparnasse, un prieten la a carui cofetarie obisnuiam sa-mi beau cafea cand locuiam in Paris.
Intr-un bol se bat 6 galbenusuri pana se intaresc usor si capata o consistenta cremoasa, se adauga 6 linguri de zahar tos si se amesteca cu telul pana se dizolva complet zaharul iar compozitia are o culoare galben pai. Se poate folosi zahar brun, caz in care este indicat sa se usuce la cuptor, zaharul brun contine mai multa apa decat zaharul alb. Intr-o tava se asterne o foaie de hartie de copt, se imprastie cantitatea de zahar in strat subtire si se usuca in cuptorul incins la 120 grade (foc mic) pentru 5 de minute, se lasa apoi sa se raceasca complet.
Dupa ce s-a dizolvat zaharul, se adauga 350 g de smantana pentru frisca si continutul unei pastai de vanilie, se omogenizeza foarte bine.
Se pregateste procesul de coacere a cremei: se incinge cuptorul la 150ºC (foc mic spre mediu). Se ung formele termorezistente (ramekins) cu unt, se umplu formele cu crema la 3/4 din capacitatea formelor. Intr-o tava Yena se intinde un prosop de hartie, se pun formele in tava si se toarna apa fierbinte pana la jumatatea formelor. Se da tava la cuptor pentru 45-50 de minute, in functie de cuptor. Cand este gata, crusta de la suprafata va fi lipita de marginea formelor iar mijlocul este usor umflat. Se scoate tava din cuptor, se lasa formele in apa pana se racesc in totalitate. Se acopera formele cu folie alimentara si se dau la rece pentru minimum 4 ore.
Inainte de a fi servite, se imprastie pe suprafata cremei un praf de zahar si se caramelizeaza cu o torta de bucatarie, se dau formele din nou la rece pentru 15 minute, apoi se servesc imediat, crusta de zahar rezista pentru maximum 30 de minute. Optional se orneaza cu fructe proaspete: capsuni, zmeura, fragi, mure.
Pofta maxima!
postat de Doina
Comments
Powered by Facebook Comments