walk with the wok

coaste de porc. romanian rhapsody

Dorian Radu
Recipe by | 07/08/2016
2 ore (plus timpul de marinare)
Prep: 5 min | Cook: 2 ore | Servings: 4 portii

Is this the real life? Is this just fantasy? Caught in a ribs slide, no escape from reality…Zilele trecute a fluturat amicul Chiorpec pe feisbuc niște țambale de toată frumusețea, de a prins a-mi ploua printre măsele. Mi-a scăpat prin cele gânduri ceva de gen metafizic: bine că ești tu deștept dar n-a fost bai,  de dimineață am semnat condica la măcelaria lu’ Tanța și lui a Sandu Ciorditoru’ (s-a ales cu porecla asta pentru că îi place să ciordească la table). Mi-am ales o coastă de purcel împănată conform legilor în vigoare, pozitiv și cartezian, bărbierită de stratul superior de grăsime. Am împrietenit-o cu o marinadă, am lăsat-o la rece într-o pungă vreo 4-5 ceasuri până ce a venit vremea rapsodiilor de prânz, când am înfățișat-o cuptorului cu chiote și strigăte ca-n Oaș.

  • 2 kg de coastă de porc
  • câte o linguriță de boabe de piper negru, roșu, coriandru
  • 1 lingură de cimbru
  • 6 căței de usturoi
  • 4 linguri de ulei de măsline
  • 2 lingurițe de ulei de chili (sau pastă de ardei iute sau boia iute) – opțional
  • 3 lingurițe de sos de soia
  • 1-1,5 kg de cartofi
  1. într-un mojar am zdrobit grosier boabele de piper și coriandru, am combinat condimentele cu cimbru, usturoiul zdrobit, sosul de soia și uleiul de măsline și chili
  2. am uns coasta porționată cu acest amestec, am pus-o într-o pungă și am dat-o la rece
  3. am încins cuptorul la 160 de grade (ventilat)
  4. am tăiat cartofii în bucăți mari, i-am pus într-o tavă împreună cu 2 căni de apă, am presărat peste ei sare și piper
  5. pe grătarul cuptorului am pus coasta cu oasele în sus, sub grătar tava cu cartofi
  6. apa din tavă a asigurat umiditatea – carnea s-a copt în aburul fierbinte, grăsimea de la carne s-a scurs în tavă peste cartofi
  7. s-au făcut cartofii, i-am scos din tavă, am mai adăugat jumătate de cană de apă
  8. cu 40 de minute înainte de final, am pus printre coaste și doi știuleți de porumb. Pentru diversitate.
  9. după două ore lucrarea a fost gata, spre satisfacția gurilor pofticioase

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend