walk with the wok

supă cremă cu fructe de mare. clam chowder style

Recipe by
50 min
Prep: 15 | Cook: 35 min | Servings: 4 portii

Supa cremă clam chowder are o istorie de vreo 400 de ani. S-a născut în Anglia, unde inițial ingredientul de bază era porcul, asediat de legumele acelor timpuri – napi, morcovi, varză. A emigrat în America odată cu englezii, unde porcul a fost înlocuit cu pește iar leguma de bază a devenit cartoful. Pe la mijlocul anilor 1800, au intrat în scenă scoicile, mult mai facil de cules – de unde și numele de clam – termen generic pentru scoici, oricare ar fi ele, și făcea parte din meniul săracilor. Astăzi, numele consacrat al supei, așa cum scrie pe buletinul dânsei, este New England Clam Chowder, care tradițional se consumă la cină.

Baza acestei supe este compusă din cartofi, ceapă, tulpină de țelină sau praz, unt, smântână de gătit, făină și supă de legume. În rest este curat culinary jamsession, improvizație și imaginație cât cuprinde.

Am prestat un snorkeling într-o zonă pe care o știu ca fiind buna de cules scoici, am luat câteva din toate din toate – vongole, midii, inclusiv o pinna mică, ceva melci și vreo două rapane, ca să fie supa bogată. Am cumpărat și o mână de creveți proaspeți, iar când m-am apucat de gătit, Anna tocmai fierbea de zor o caracatiță. Un pic de zeamă și două tentacule au fost binevenite. Am prăjit în unt câteva crutoane și asta a fost, o supă de excepție – aromată, exotică, sățioasă.

Iată cum arată clam chowder-ul meu:

  • 1 kg de scoici în cochilie
  • 300 g creveți
  • 3 cartofi ( cca 800 g)
  • un fir de tulpină de țelină (apio)
  • 2 cepe, 3 căței mari de usturoi
  • 50 g unt, o lingură de ulei de măsline
  • 150 ml smântână de gătit
  • 2 linguri de făină
  • 2 litri de supă de legume
  • 1 frunză de dafin, 2 lingurițe de cimbru uscat, 1 linguriță de fulgi de chili,  2 lingurițe de semințe de chimen
  • 1 legătură de mărar sau pătrunjel
  • sare, piper
  • crutoane pentru servit
  1. am deschis scoicile cu grijă deasupra unui castron, am colectat lichidul din scoici și am scos carnea (n-a fost cazul să mai verific dacă sunt toate vii, au fost fresh)
  2. am opărit melcii, am scos carnea din cochilii, cele două rapane le-am fiert cca 20 de min
  3. am tăiat ceapa și usturoiul mărunt, cartofii cubulețe, tulpina de țelină rondele subțiri
  4. într-o cratiță cu fund gros am pus untul și uleiul de măsline, le-am încălzit la foc mediu, am sotat ceapa, usturoiul și apio, până au devenit moi
  5. am împrăștiat făina și am încorporat-o cu legumele sotate, am stins cu zeama de la scoici și puțină supă
  6. am adaugat gradual restul de supă de legume, apoi smântâna, am omogenizat amestecând energic, supa a ajuns la o consistență cremoasă
  7. am presărat cimbrul, chimenul, fulgii de chili, am pus și foaia de dafin
  8. am dat focul tare până a început să fiarbă, am adaugat cartofii, am dat focul mic și am lăsat să fiarbă cca 20 de minute, până s-au pătruns cartofii
  9. am ridicat flacăra la mediu, am adaugat scoicile, melcii și creveții (în cazul meu și bucățile de caracatița de la Anna), am mai lăsat la fiert 2-3 minute, cât să se înroșească creveții
  10. am asezonat cu sare și piper (proaspăt măcinat), am presărat mărarul tăiat fin
  11. am prăjit în unt crutoane din baghetă

Să aveți poftă!

 

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend