walk with the wok

ciuperci de bambus umplute cu șuncă de Parma și legume. aperitiv afrodisiac

Dorian Radu
Recipe by | 14/12/2017
40 min
Prep: 15 min | Cook: 8 min | Servings: 4 portii

Ciuperca de bambus, pe numele ei științific Phallus Indusiatus, este considerată de chinezi delicatesă din două perspective: cea culinară, pentru că are o textură fină, mătăsoasă și un gust unic, o combinație de lemn dulce și alune de pădure; a doua perspectivă este cea terapeutică, fiind bogate in antioxidanti, vitaminele D si E, proteine, fibre alimentare, dar cea mai importantă proprietate, conform medicinii tradiționale chineze, este cea de afrodisiac, de altfel este considerată a fi dintre cele mai puternice afrodisiace naturale. Teoretic ar trebui sa va povestesc experiența mea, practic vă las descoperiți singuri, doar suntem pe un blog culinar, nu pe unul cu teme sexuale 😛

Partenerii mei chinezi mi-au recomandat ciuperca de bambus ca un must be în iWok, prin urmare am luat-o la degustat, așa cum am degustat sau preparat cam 80% din ceea ce se află în magazin, ca să pot vorbi despre ele din experiența personală. Pentru cultura generală trebuie spus că această ciupercă cu nume mai mult decît elocvent crește pe rădăcinile exterioare ale copacilor de bambus. După recoltare se usucă și se vând ca atare.

  • ingrediente pentru 4 porții:
  • o pungă de ciuperci de bambus (8-10 ciuperci -100g )
  • 1 mănunchi de ciuperci enoki proaspete – cu radăcinile tăiate și clătite în apă rece
  • 8-10 fire de sparanghel, partea lemnoasă se îndepărtează (și se păstreză pentru supe)
  • 1 morcov tăiat bastonașe
  • 50-60 g șuncă uscată maturată (Parma) – opțional
  • sos:
  • 2 linguri de sos de stridii
  • 2 linguri de sos de soia light
  • jumătate de linguriță de ulei de susan
  • 1 lingurita de zahar brun
  • 1 praf de piper alb
  • 1 linguriță de amidon dizolvat într-o lingură de apă rece
  • pentru ornat: 2 fire de frunze de ceapă

Înainte de preparare, ciupercile se hidratează cca 20-30 de minute în apă fierbinte, în care se aruncă o linguriță de sare și câteva felii de ghimbir proaspăt, după care se scurg bine, prin presare. Se consumă umplute cu legume și (sau) carne, după imaginația și gusturile fiecăruia, sau în supe. În varianta umplută se folosește doar piciorul ciupercii, care este gol, ca o țesătură, la supe se adaugă și fusta ciupercii, care este tot ca o tesatură dar cu ochiuri mai mari.

Inainte de a intra in detaliile retetei mai trebuie spus ca pachetul de ciuperci trebuie deschis integral, pentru a nu fi nevoiti sa tragem ciupercile din pungă, pentru că sunt foarte fragile. Practic, se scoate calupul intreg de ciuperci si se mută în castronul cu apă fierbinte. Pentru umplere, se separă fusta ciupercii de corp, de asemenea se taie capatul inferior al corpului. Resturile nu se aruncă, se folosesc la supă – se adaugă cu 5 minute înainte de a fi supa gata.

Am mers pe o variantă sugerată de prietenii mei chinezi, o retetă clasică în care ciupercile sunt umplute cu șuncă maturată, morcovi -ambele tăiate bastonașe subțiri, plus ciuperci enoki și sparanghel. Se introduce în corpul ciupercii un mănunchi de ciuperci enoki proaspete, apoi batonul (sau batoane) de morcov, asparagus, la final batonul de șuncă, se fierb la abur cca 7-8 minute. Atenție la umplere, sunt fragile, se rup ușor.

Povestea noastră nu ar avea o finalitate fără un sos pe măsură, pe care l-am făcut din sos de stridii, sos de soia, ulei de susan, piper alb și un pic de amidon dizolvat în apă rece, toate puse în tigaie și fierte cam 5 minute la foc mediu, cât să capete consistență. Am pus rulourile în farfurie, am turnat sosul peste ele și am presărat frunze de ceapă verde. Chinezii mi-au spus despre ciupercile de bambus must be, eu vă spun must try, cu un pahar de Prosecco rece!

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend