După orice petrecere, ciorba asta este medicament curat, de altfel zeama de varză însăși este unul dintre cele mai bune pansamente gastrice, care drege și trezește toate simțirile corpului din cea mai grea mahmureală. Zeama de varză face diferența la aproape toate ciorbele, în afara celei de burtă eu acresc numai cu zeamă de varză, până se golește butoiul spre sfârșitul primăverii. Încercați un borș de pește în formula asta, este curată splendoare în castron.
Ciorba despre care vorbim acum cere gât, aripi, picioare și măruntaie de pasăre, care se pun la fiert cu o linguriță de sare. După primul clocot se dă focul mic și se lasă să se adune spuma. Cât fierb potroacele în legea lor, se spală bine orezul, se taie zarzavaturile mărunt: ceapă, morcov, păstârnac, pătrunjel, un fir de praz. S-a terminat cu spumuirea, este rândul legumelor și piperului să invadeze oala, le las cam o oră la foc mic sau 30 de minute la oala sub presiune. La finalul acestui act la piesei, înainte de a adăuga orezul, scot bucățile cu os – aripi, gâturi, spate – și le dezosez. Cât a fiert orezul, cam 15 minute, tocmai bine am terminat și cu dezosatul, după care își intră în rol vedeta ciorbei: zeama de varză. După 5 minute de clocoteală molcomă torn și îngroșala, ouă bătute cu smântână și temperată cu zeamă din ciorbă. Este gata, dar după ce-am stins focul mai trebuie ceva, niscaiva leuștean, merge și uscat pe timp de iarnă. Și neapărat ardei iute pe masă.
- cantități pentru cca 10 porții:
- 1 litru de zeamă de varză
- 4 litri de apă
- 500 g tacâmuri de pasare
- 500 g inimi și pipote
- 2 cepe
- 1 fir de praz
- 400 g morcovi, pătrunjel, păstărnac
- 1 lingură de boabe de piper negru
- 3 linguri de orez cu bob lung
- 250 g smântână + 2 ouă pentru îngroșală
- 1 legătură de leuștean
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments