walk with the wok

ciorbă de perișoare. #2 in preferințele românilor

Recipe by
1 ora
Prep: 20 min | Cook: 40 min | Servings: 6-8 portii

Citeam zilele trecute un clasament culinar, in care se oglindesc pohtele noastre neaose. Regina este sarmaua, printesa este ciorba de perisoare iar ducele este ciolanul cu fasole. Painea este Dumnezeu. La capitolul conti, baroni si baronese, avem MBS-ul studentiei dar si al stanilor: mamaliga cu branza si smantana. Awww, daca e si cu branza de burduf – deja o dam in bulz si mi s-a facut pofta, sa trecem peste asta. Mai avem ciolanul sau rata pe varza. Deja scriu cu pauze, gandindu-ma la toate cele, mai bine vorbim despre ciorba de perisoare. Avem o viata intreaga sa vorbim si despre restul 🙂

Cate bordeie, atatea obiceie – am mancat ciorba asta in Muntenia – acrita cu bors, in  Oltenia – acrita cu corcoduse, in Ardeal, dreasa cu smantana, in Bucovina cu smantana si tarhon, acrita cu zeama de varza, in Dobrogea cu carne de berbecut, in Delta cu perisoare de crap si alti pesti, acrita cu otet. Bune, bune toate, gustoase, satioase. Eu, dupa o ciorba de perisoare, de unde-o fi ea, nu mai am loc de felu’ doi, se termina tarlaua.

In perisoare isi face loc orice carne din gospodarie, dar perisoara din carne de manzat sta la loc de cinste. Dupa sute de perisoare degustate pe unde mi-au umblat pasii, tot manzatu’i fruncea. Nu ma intrebati de ce, doar ca e cea mai buna in combinatia perisoarelor. Si acrita cu bors, sau zeama de varza – parfumata bine cu marar uscat. Dreasa cu galbenus de ou si smantana grasa, aici nu avem ce vorbi despre diete, smantana tre’ sa fie smantana. Leustean? Cat cuprinde. Si marar in perisoare.

  • asta e ciorba pe care o fac eu, din:
  • 500 g carne de manzat sau vitel, tocata (de mine)
  • 500 ml supa concentrata de vita (tot de mandea facuta)
  • 2 oua (desfacute in albus si galbenus)
  • un sfert de cana de orez (oparit)
  • legume pentru ciorba:
  • 2 morcovi
  • 2 cepe (una la perisoare, una la ciorba) 1 pastarnac, 1 patrunjel
  • verdeata: 1 legatura de marar, 1 de leustean (si patrunjel daca va place)
  • sare, piper, boia iute (optional), o lingurita rasa de chimen macinat (optional)
  1. spal legumele, le curat, le tai cubulete
  2. pun in oala 1 litru jumate de apa si jumatate de litru de supa concentrata de oase de vita
  3. adaug legumele si le pun la fiert cu lingurita de sare
  4. ma iau de carne – o toc, o amestec cu orezul oparit si racit, albusurile de ou, sare, piper, chimen macinat, boia, marar tocat fin, ceapa tocata marunt, le amestec bine
  5. pun borsul (sau zeama de varza) la fiert
  6. ma apuc de facut perisoarele, cu mana umezita in apa rece le dau forma
  7. intre timp s-au fiert legumele, pun in oala perisoarele
  8. dupa 20 de min adaug borsul fiert (sau zeama de varza) mai las 5 min
  9. bat galbenusurile de ou cu smanatana
  10. cu un polonic iau supa din oala si torn in castron, peste smantana batuta cu oua, cate putin, pana se armonizeaza supa cu amestecul
  11. sting focul si torn compozitia in oala, amestec
  12. tai leusteanul marunt, il prezint in oala la raport

Ce ne mai trebuie? O tuica, o paine buna si o ciusca iute.

Sa aveti pofta!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend