Marea majoritate asociază chili con carne cu Mexicul, am găsit bloguri în care se scrie despre această mâncare că este simbolul culinar al mexicanilor. Ca să lămurim această legendă azteco-americană, iată ce scria Charles Ramsdell, un istoric texan, prin anii 1930: “Chili con carne, asa cum il stim în U.S., nu poate fi găsit în Mexic, cu excepția unor localuri din zonele turistice. Dacă chili ar proveni din Mexic, l-am găsi încă acolo. Mexicanii și în special nativii nu-și schimbă obiceiurile culinare de la o generație la alta sau de la un secol la altul”. Dacă mai aveți vreun dubiu, iată încă un citat din Diccionario de Mejicanismos, publicat în 1959: chili con carne – detestable food passing itself off as Mexican, sold in the U.S. from Texas to New York – o mâncare detestabilă, considerată a fi mexicană, vândută din Texas până la New York.
Sunt supărați rău mexicanii. Contestată, apreciată, detestată, căutată și gătită, este în final o mâncare apetisantă, din zona mex-tex (mexican-texană). De fapt chili con carne în varianta modernă este un ragout cu fasole roșie și chimion, carnea preferată este de vită, tocată sau tăiată în bucăți mici.
- iată varianta mea de chili con carne:
- 500 g de pulpă de vită tocată
- 500 g de fasole roșie fiartă (sau o conservă de 400 g)
- 200 g de boabe fierte de porumb (sau o conservă mică)
- 400 de grame pulpă de roșii cuburi (sau o conservă)
- 2 cepe albe tocate mărunt
- 2-3 căței de usturoi striviți și tăiați marunt
- 1 ardei gras tăiat cubulețe
- 1-2 ardei iuți (sau cât duceți) – tocați, sau fulgi de chili, sau boia de ardei iute
- 2 tulpini de țelină sau apio – taiate mărunt
- 150-200 ml supă de vită sau de legume sau apă
- 1 linguriță de chimion măcinat
- sare, piper
- 1 lingură de ulei pentru prăjit
- pentru servit la alegere:
- orez cu bob lung fiert sau tortillia, câteva frunze de salată verde
- 1 borcan mic de iaurt gras – da, merge și smântână, dar în prealabil întrebați-va ficatul cum o mai duce…mâncarea asta oricum îi va da de gândit pentru niște ore bune
- am încălzit tigaia (wok-ul teflonat) cu o lingura de ulei la foc mediu, am pus ceapa la călit cu un praf de sare, până a început să se îngălbenească, am adăugat restul de legume – usturoiul, ardeiul gras, țelina,ardeii iuți, le-am lăsat 3-4 minute să se înmoaie
- am adăugat carnea, am omogenizat-o cu legumele, am ridicat focul cu o treaptă (nu maxim) și am continuat să amestec până s-a rumenit
- am adăugat roșiile, supa de vită, chimionul, fasolea roșie și porumbul, am omogenizat din nou compoziția culinar – artistică
- am dat focul mic, am pus capacul, am lăsat-o la fiert molcom 45 de min, am mai dat o lingură prin fiertură din când în când
- am asezonat cu sare și piper, am mai lăsat-o pe foc 15 min
O bere rece, pusă într-un pahar ținut în congelator, merge de minune.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments