walk with the wok

chiftele libaneze – kofta bil laban

Dorian Radu
Recipe by
45 min
Prep: 10 min | Cook: 10 min | Servings: 20 de chiftele

Bucătăria din zona turco-arabă deține în palmares cca 500 de feluri de chiftele, dintre care doar cea turcească are în jur de 300. În lumea arabă cele libaneze sunt printre cele mai populare și pe bună dreptate, au o savoare aparte față de suratele ei din bazinul Mediteranei, ca de altfel multe dintre preparatele libaneze care s-au naturalizat în multe bucătării. Condimentele care fac diferența sunt chimionul și baharat-ul (sau 7 piperuri – numele sub care se găsește cel mai des în magazinele turcești sau arăbești de la noi) și prezența bulgurului în textura cărnii – de vită sau amestec cu oaie.

În lumea arabă se consumă cu iaurt cu mentă, salate și neapărat lipie. Ca forme, romburi, pătrate sau de forma mititeilor, eventual trase pe frigărui, fripte pe grătar sau la cuptor. Un preparat tradițional libanez este Kefta Bil Sania: compoziția se întinde într-o tavă (unsă sau pe hârtie de copt), se trasează cu un cuțit forme pătrate sau romburi și se dă la cuptor pentru 20 de minute la 200ºC.

Noi le-am vrut pe grătar, lângă o salată turcească de ceapă roșie cu pătrunjel și sumac – sogan piyazi, și un pahar de Merlot.

  • compoziție:
  • 1 kg carne de vită de la gât sau mix vită-oaie
  • 1/2 pahar de bugur hidratat în supă sau apă caldă pentru 15 minute și scurs
  • 2 cepe tăiate mărunt
  • 1 legătură de pătrunjel tăiat fin
  • 1 linguriță de turmeric, 1 de chimion, 1 rasă de baharat
  • fulgi de chili sau pastă de ardei iute
  • sare, piper (cca 1 linguriță din fiecare, după gust)

Ingredientele se amestecă până se obține o pastă omogenă, se împachetează în folie alimentară și se dă la rece pentru jumătate de oră, după care se frige după preferințe.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend