walk with the wok

new york cheesecake

Recipe by
1 ora (plus timpul de racire si repaos - cca 10 ore)
Prep: 20 min | Cook: 45 min | Servings: 6-8 portii

Bine v-am gasit, eu sunt Christiana!

Citesc blogul tatei de cand l-a lansat, am remarcat de la bun inceput ca de pe blog lipsesc dulciurile. Astazi l-am degradat pe tata de la Chef  la ajutor de cofetar, nu le prea stie cu prajiturile, asa ca m-a asistat la acest cheesecake.

De cate ori ma gandesc la Starbucks ma gandesc si la cheesecake, si pentru ca in Clermont Ferrand, orasul in care locuiesc, nu exista Starbucks, am experiementat diverse retete de cheesecake. Cel mai bun cheesecake l-am mancat in New York, desi era cam dulce pentru gustul meu. Reteta pe care am scris-o pentru voi este una americana, New York Cheesecake, preparata dupa o reteta preluata de pe bbc good food, mi s-a parut cea mai echilibrata dintre toate pe care le-am testat. Avem si noi o varianta a acestei prajituri – pasca moldoveneasca cu branza.

  • ingrediente 
  • pentru blat:
  • 85 g de unt topit + plus o lingurita pentru uns tava (nu inlocuiti untul cu margarina)
  • 140 g de biscuiti digestivi mixati pana se fac pudra
  • 1 lingura de zahar (preferabil brun)
  • pentru umplutura
  • 900 g de branza tip Philadelphia (atentie, NU se poate folosi branza degresata, pentru ca nu se leaga crema)
  • 250 g de zahar brun
  • 3 linguri de faina alba 000
  • 1 1/2 lingurite de esenta de vanilie
  • coaja de lamaie rasa de la 1 lamaie ( in jur de 2 lingurite)
  • 1 1/2 lingurite de suc de lamaie
  • 3 oua mari + 1 galbenus
  • 200 ml de smantana grasa
  • 1 praf de sare
  • pentru glazura
  • 140 ml de smantana grasa
  • 1 lingura de zahar brun
  • 2 lingurite de suc de lamaie
  1. am incalzit cuptorul la 160 C – daca cuptorul este cu ventilator, 180 C daca este traditional (treapta 4 pentru gaz)
  2. am inceput cu blatul: am topit untul intr-o tigaie adanca, am adaugat zaharul si biscuitii mixati pudra,  pana am obtinut o pasta omogena
  3. am pus hartie de copt pe fundul tavii si am compactat pasta obtinuta  pe fundul tavii, avand grija sa acopere toata suprafata
  4. am dat blatul la cuptor 10 minute, si apoi l-am lasat sa se raceasca
  5. am continuat cu  umplutura, am ridicat temperatura cuptorului la 200 C pentru cuptor cu ventilator (240 pentru un cuptor tradițional – ultima treapta pentru gaz)
  6. intr-un castron adanc, am batut cu un tel electric branza timp de 2 minute, pana a devenit cremoasa, si apoi am adaugat treptat faina, zaharul si un praf de sare
  7. am adaugat apoi ouale, unul cate unul si smantana
  8. am batut crema pana cand devine omogena, dar pentru ca trebuie sa fie aerata,  nu trebuie batuta mai mult de 30 s
  9. am uns marginile tavii cu unt si am pus crema in ea
  10. am dat-o la cuptor 10 minute, si apoi am redus temperatura cuptorului la 90 C ventilat, 110 traditional si 1/4 gaz, si am mai lasat-o inca 25 de minute
  11. am inchis cuptorul, dar am lasat prajitura inca 1:30 min in cuptorul inchis sa se raceasta, apoi 30 de minute cu usa cuptorului usor deschisa, prajitura se poate crapa in timpul procesului de racire (sa nu va speriati daca prajitura pare necoapta, este foarte ok. Doar stingeti cuptorul)
  12. am amestecat ingredientele pentru glazura, am pus glazura peste prajitura racita, dupa care am acoperit-o cu o folie de plastic si am dat-o la frigider peste noapte. (minimum 8 ore).
  13. ornament: mix de fructe congelate, de fapt, decongelate 🙂

Spor si pofta buna!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend