Fiecare țară din bazinul de nord al Mediteranei are cel puțin o rețetă de calamar umplut: în Grecia se umple cu orez și fructe de mare sau cu feta, în Italia cu pesmet, parmezan, roșii, verdețuri. Francezii au varianta provensală, cu fileuri de anchoa, verdețuri, pesmet, iar spaniolii ghiciți cu ce? Cu ce altceva decât cu salam chorizo? (pe lângă alte cele)
Rețeta de mai jos, învațată de la nașa Anna (http://www.studioskarra.gr), este încă o delicatesă a Greciei, preparată în special în post, când este dezlegare la ulei și vin. La rețeta de bază am adăugat sos de soia, sos de stridii și de pește, pentru un plus de savoare, sper sa nu se supere grecii pe mine. Cantitațile de mai jos sunt calculate pentru cei doi calamari pe care i-am avut.
- 2 calamari întregi la 400 g bucata
- umplutură:
- 200 g cozi de creveți – tăiați felii
- 100 g orez – bob lung – spălat și înmuiat pentru 10 min
- 1 ceapă -tocată mărunt
- 4 căței de usturoi tăiați fin
- 1 legătură de pătrunjel, 2 linguri de frunze de mentă – tocate
- 50 ml de vin alb sec
- 3 linguri de ulei de măsline
- sare, piper
- sos:
- 3 roșii bine coapte – tăiate cubulețe, o cană de suc de roșii (sau o cutie de roșii tăiate cuburi)
- 100 ml de vin alb sec
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1 linguriță de zahăr
- sare, piper, o lingură de frunze de busuioc sau o linguriță de busuioc uscat
- opționale:
- o mâna de stafide (fac parte din rețeta tradițională, eu unul le pun doar în dulcegării)
- 2 linguri de sos de soia, 1 lingură de sos de stridii, 1 linguriță de sos de pește
- fulgii de chili
- am curățat calamarii, tentaculele le-am tocat, am păstrat câteva pentru decor; pe corpul calamarilor am făcut câteva incizii fine la suprafață, cu grijă să nu se perforeze carnea
- la foc mediu am încălzit uleiul, am sotat ceapa, usturoiul cu o pișcătură de fulgi de chili, am adăugat creveții si tentaculele de calamar, am prajit 2 minute, amestecând în tigaie
- am adăugat orezul, am omogenizat compoziția, am mai prăjit 2 min
- am adăugat sosul de soia, de stridii și de pește, jumătate din legătura de pătrunjel, 50 ml de vin, 50 de ml de apă, am dat focul mic, am acoperit tigaia, am lăsat să fiarbă 15 min până s-a absorbit în orez tot lichidul
- am luat tigaia de pe foc, am afânat orezul, am adăugat restul de pătrunjel și menta, l-am lăsat la răcit cca 15 min
- am încins cuptorul la 180 C, într-o tavă am pregătit sosul
- am umplut calamarii, le-am închis gura cu câteva scobitori – câteodata, calamarii pot fi foarte gălăgioși 🙂
- am acoperit tava, am dat-o la cuptor 25 de min
- i-am descoperit și i-am mai lăsat în cuptor 10 min, la rumenit
O sticlă de Retsina rece ar fi perfectă lângă acest ansamblu, dar și un Riesling își face treaba cu brio.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments