walk with the wok

burgeri texani umpluti cu ardei iute si branza

Recipe by
1 ora sau 3-4 ore
Prep: 15 min | Cook: 1 ora sau 3-4 ore | Servings: 6 portii

Voi prezenta in acest concurs trei retete dintre cele cu burgerii mei preferati, eu fiind pasionat de chifteaua americana, dar preparata numai in casa. Incep cu un burger texan umplut cu ardei iute si branza cedar, invelit in felii subtiri de bacon, fript pe gratar cu carbuni sau in cuptor.  Intr-una din partidele de burgeri am inlocuit branza cedar cu branza de burduf grasa si un pic iute, maturata in pivnita noastra, gustul este incomparabil cu cel din varianta clasica.

  • Ingrediente pentru 6 burgeri
  • 900 g carne tocata, vita sau in amestec cu porc, tine de preferinte
  • 6 ardei proaspeti, iuti sau mai putin iuti (recomandati sunt ardeii jalapenos, pentru senzatii tari habanero)
  • 12 felii subtiri de bacon
  • 60-70 g branza, in functie de grosimea ardeilor
  • 1 ceapa mica toacata foarte marunt
  • amestec de condimente: cate 1 lingura de piper, sare, boia dulce, usturoi pudra; 1 lingurita de coriandru macinat
  • 1 lingura de sirop de artar sau miere amestecata cu 5 linguri de sos barbeque

Carnea se amesteca cu condimente, se framanta bine si se lasa la rece 30 de minute. Se taie cotoarele de la ardei si varfurile de la ardei, se scutura semintele, se umplu bine cu branza. Cu cat este branza mai densa in ardei cu atat va fi burgerul mai cremos la final. Carnea se imparte in 6 portii egale, se preseaza fiecare bucata cu podul palmei si se formeaza o felie groasa de un centimetru. Se infasoara in jurul ardeiului iute, cu atentie sa ramana ardeiul pe mijloc, se da forma de ou, se preseaza bine intre palme si se infasoara cu 2 felii de bacon.

Frigerea burgerilor: pe gratarul cu carbuni frigerea este indirecta, in nici un caz nu se expun direct la caldura carbunilor. La cuptor sau pe gratar, se vor frige/ coace fie la temperatura ridicata, 180ºC pentru 1 ora, sau varianta recomandata la temperatura mica, 120ºC pentru 3-4 ore. Indiferent de modalitatea aleasa, cu jumatate de ora inainte de a fi gata, burgerii se ung cu amestecul din sos barbeque si miere si se expun la temperatura ridicata, 200ºC, ca sa se caramelizeze sosul frumos iar baconul sa devina crocant, eventual se mai pot unge odata dupa prima caramelizare.

Un termometru de carne este recomandat, temperatura interioara nu trebuie sa depaseasca 75ºC, la 80 carnea devine uscata, isi pierde suculenta.  Garnitura – dupa placerea mesenilor.

Bon appetit!

postat de Alexandru

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend