walk with the wok

bbq coreean picant. bulgogi

Recipe by
15 min (plus timpul de marinare)
Prep: 5 min | Cook: 10 min | Servings: 2 portii

Bulgogi este o friptură foarte îndrăgită de  către coreeni, emblematică, la fel de populară precum ceafa de porc la grătar sau mititeii noștrii. Din porc, vită sau pui, secretul unui bulgogi reușit este marinarea în sos iute. Timpul de marinare este de minimum 3 ore, dar lăsat peste noapte în frigider la marinat, chiar și 24 de ore, devine o minunăție culinară. În Coreea, bulgogi se servește la masă crud, la o masă dotată cu plită portabilă și grătar cu șanțuri laterale pentru scurgerea grăsimii, fiecare își prepară grătarul așa cum și cât îî place.

Apropos de coreeni, trebuie să vă povestesc o întâmplare petrecută la un restaurant în Coreea. În urmă cu ceva ani, Claudia a lucrat pentru o companie coreeană. Periodic, staff-ul făcea o vizită în Seul pentru diverse probleme de organizare. Într-una dintre vizite, la o cină luată cu grupul occidentalilor la restaurant, invitați de colegii lor coreeni, evident că s-au servit diverse tipuri de bulgogi, printre care și de rață. Deși era obișnuită cu carnea de rață de la vânătorile mele, Claudiei i s-a părut textura cărnii ciudată. A întrebat un coleg coreean: ce carne este asta? Răspunsul a venit prompt: DOC! Moment în care toată masa s-a oprit din mâncat, brusc, tacâmurile s-au auzit coborând pe farfurie. Este cunoscut apetitul coreenilor și asiaticilor în general pentru canide, deși în Coreea cel puțin, consumul lor este interzis, oficial. Coreeanul a fost și el surprins de reacția grupului, dar a realizat confuzia creeată, și a început să explice gesticulând: it is doc mac-mac, not doc ham-ham! Evident că mesenii s-au calmat și seara a continuat în hazul confuziei.

Tărășenia s-a întâmplat prin noiembrie, în plin sezon de vânătoare. Vine Clau acasă și înainte să-mi povestească pățania, mă întreabă când plec la vânătoare, că a mâncat carne de DOC în Coreea și i-a plăcut. Vă imaginați ca mi-a stat ceasul și mie când am auzit-o…apoi mi-a povestit – doc mac-mac! pe varză!

Revenind la friptura noastră, spuneam că o putem face din toate cele animale. În cazul porcului, pieptul și ceafa sunt de bază, vrăbioara de la vită sau pieptul de pui, rață, curcan. În cazul porcului, vitei sau a curcanului, carnea trebuie congelată pentru cca 1 oră, pentru a putea fi tăiată cu ușurință în felii subțiri, de cca 5 mm. Se consumă cu ceapă verde, în foi de salată verde, alături de o lingură de orez fiert (opțional).

  • pentru 500 g de carne (piept de porc) , am făcut o marinadă din:
  •  100 g gochujang sau pastă de ardei iute (am explicat în rețeta de sashimi coreean ce este cu pasta coreeană iute)
  • 1 ceapă roșie tăiată peștișori, 3 fire de ceapă verde tăiată la 3-4 cm
  • 1 lingură de ghimbir proaspăt, ras
  • 2-3 linguri de sos de soia light
  • 1 lingură de zahăr brun
  • 3 căței de usturoi zdrobiți din lama cuțitului și tăiați mărunt
  • o lingură de ulei de susan, 1 lingură de semințe de susan
  • 25 ml vin alb sec sau vin alb de orez
  1. am amestecat ingredientele pentru sos
  2. carnea feliată subțire am amestecat-o cu sos, am pus totul la marinat într-o pungă sigilabilă, am scos aerul din pungă, am închis-o și am dat-o la rece peste noapte
  3. a doua zi am fript carnea pe grătarul încins și uns cu un pic de ulei, 3-4 minute pe fiecare parte
  4. am desfăcut o salată în frunze, am scurs-o bine de apă și am dat-o la masă împreuna cu carnea friptă și un bol de orez fiert bob cu bob

Să aveți poftă!

 

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend