walk with the wok

budincă de lapte în stil turcesc. güllaç

Dorian Radu
Recipe by
3-4 ore (inclusiv timpul de răcire)
Prep: 15 min | Cook: 20 min | Servings: 6-8 portii

După maratonul de pește, care de altfel va continua zilele următoare, se cere ceva dulce și aromat. Mi-am amintit de o budincă turcească de excepție, foarte ușor și rapid de improvizat. Cheile acestei budinci sunt apa de trandafiri,  foile de orez folosite la pachețele de primăvară sau foi de plăcintă güllaç (se pronunță ghiulaci) care se pot găsi la magazinele turcești sau arăbești. Rodia și fisticul alcătuiesc a treia cheie, restul este joacă de copii.

  • 2 pachete de foi de orez sau de foi güllaç
  • 200 g zahăr (sau 250 dacă vreți mai dulci)
  • 1 litru de lapte
  • 2-3 linguri de apă de trandafiri
  • sâmburii de la o rodie
  • 50 de grame de fistic decojit și pisat grosier
  1. am pus la fiert la foc mediu laptele cu apa de trandafiri și zahăr, am lăsat să fiarbă până s-a dizolvat zahărul ( cca 20 min)
  2. într-o tavă am pus câte o foaie de plăcintă, am turnat lapte cât s-o acopere, am repetat până s-au terminat foile, am dat budinca la rece peste noapte
  3. am scos sâmburii de rodie: rodia am taiat-o in doua; deasupra unui castron am batut in coaja cu o lingura de lemn pana au cazut toți sâmburii. Este cel mai simplu mod de a scoate sâmburii, mai ales ca sucul de rodie pateaza cam tot ce prinde, deci atantie!
  4. am presărat pe budincă fistic zdrobit și rodie, am tăiat-o și am oferit-o la masă în aplauzele asistenței nerăbdătoare.

Să aveți poftă!

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend