walk with the wok

antep kebab – în cuiburi

Dorian Radu
Recipe by
~ 1 ora jumate
Prep: 20 min | Cook: 1 ora | Servings: 4-6 portii

Antep kebab este un membru al marii familii al kebab-ului,  mai puțin cunoscut în afara Turciei dar foarte popular în Asia Mică și în zona Mediteranei de est. În varianta tradițională este o combinație de felii groase de vânătă, carne tocată, montate pe o țepușă, asezonate cu ceapă, ardei și roșii, copt la cuptor sau pe jar molcom. Am respectat întocmai ingredientele, dar le-am schimbat poziția în tavă, respectiv am redus grosimea feliilor de vânată și le-am montat în rânduri orizontale, în formă de cuib. Am adăugat  și o ceapă în carnea tocată, plus câteva bame în tavă, pentru gust. Micul secret al savorii acestui fel de mâncare și al rețetelor cu carne tocată în stil oriental – mediteraneean, este prezența uleiului de măsline (cu condiția să fie de calitate) în compoziția cărnii tocate.

  • kebab:
  • 500 g pulpă de vită tocată
  • 1 ceapă roșie sau galbenă, rasă sau tăiată fin
  • 1 ou
  • 50 g pesmet
  • 1 legătură de pătrunjel tăiat fin
  • 50 ml (1/4 cană) de ulei de măsline
  • sare, piper
  • o linguriță rasă de chimion (opțional)
  • legume:
  • 800 g – 1 kg de vinete
  • 3 roșii tăiate rondele
  • 2 cepe tăiate pestisori
  • 2-3 căței de usturoi striviți din lama cuțitului și tocați
  • 10-12 bame (opțional)
  • 10 ardei bulgărești (din cei subțiri și lunguieți) – curățați de cotoare și semințe
  • 1 ardei iute tăiat rondele (opțional)
  • 50 ml ulei de măsline
  • sare, piper
  1. carnea tocată am amestecat-o cu ingredientele, am dat-o la rece o oră
  2. am încins cuptorul la maxim (240 C)
  3. am pregătit legumele, mai puțin vinetele, le-am lăsat la final, deoarece odată tăiate, oxidează foarte repede
  4. am pus la fiert apă cu sare și o linguriță de oțet, am opărit bamele 3 minute
  5. carnea am format-o chiftele de diametrul vinetelor și 1 cm grosime
  6. am curățat vinetele în “zebră”, le-am feliat la cca 1, 5 cm, le-am pus tavă
  7. peste fiecare felie am pus o chiftea, ceapa amestecată cu usturoi, o felie de roșie, un ardei și o bamă, am aruncat în tavă ardeiul iute tocat și restul de ceapă, am sărat și piperat
  8. am stropit peste tot cu uleiul de măsline – peste tot în tavă, nu prin toată bucătăria 🙂
  9. am acoperit tava cu folie de aluminiu, am dat la cuptor pentru 45 de min
  10. am scos folia, am mai lăsat la rumenit 10 min

O lingură de iaurt pe fiecare cuib, după dorință pilaf de orez sau de bulgur, o bere rece și să aveți poftă!

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend