walk with the wok

anghinare si sparanghel. salata calda

Recipe by
45 min
Prep: 15 min | Cook: 30 min | Servings: 2 portii

Cum spuneam  in postarea precedenta, contiunui sa am grija de dieta fetelor, dar fara meniuri frustrante cu morcovi si brocolli fierti, se poate si tasty.

De obicei, sambata dimineata trec prin Metro, la capitolul legume exotice sta cel mai bine si are si pret. Ieri am gasit sparanghel la 25 lei / kg,  in timp ce la retaileri este 30 lei snopul de 300-400 g. Si am gasit si ceva pui de anghinare, adica nu din cele mari care trebuie curatate bine de puful interior. M-am gandit ca pentru fetele cu dieta este o alternativa cu gust, nutrienti si fibre. Am mai gasit prin galantare si niste fire de lemon grass, tocmai bun pentru o aroma sublima.

Sparanghelul tras la tigaie cu ulei de masline si un pic de usturoi are un gust de exceptie, catifelat, acrisor, cu o usoara tenta de ficat de pui (in functie de modul de gatire) si o textura crocanta. Se spune ca este afrodisiac, alooo, nu dati buzna la Metro acum, mai gasiti si maine 🙂 Anghinarea are un gust usor amarui initial, dar dupa ce este mestacata, lasa un gust placut dulceag, cu aroma de sardina fripta pe gratar. Atat anghinarea cat si sparanghelul pot fi preparate la abur, la gratar, la tigaie. Pentru salata noastra am ales pentru ambele tigaia, respectiv doua tigai, pentru ca au regim de preparare diferit, dar ambele trebuie sa fie gata in acelasi timp.

  • am pus blatul de lucru:
  • 1/2 kg de sparanghel
  • 4 fructe de anghinare
  • 2 fire de lemon grass (gasiti in Metro, 5 fire costa cam 2-3 lei, se foloseste in special bulbul, dar si frunzele sunt aromate)
  • 1 lamaie
  • 6 catei de usturoi feliati
  • 2 frunze de dafin
  • cateva felii de ardei iute cayenne (optional)
  • ulei de piper (optional)
  • sare, piper
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 1 lingura de otet
  1. am curatat si taiat anghinarea felii (am postat la finalul retetei un scurt film in care se descrie cum se curata anghinarea)
  2. am separat bulbii de lemon grass de restul tulpinei, am feliat cativa catei de usturoi
  3. am incins uleiul de masline intr-o tigaie, am calit putin usturoiul si ardeiul iute, le-am scos din tigaie si am pus anghinarea la rumenit
  4. dupa ce a capatat o culoare aurie, am stins cu un pahar de vin alb, o lingura de otet de vin, am adaugat dafinul, usturoiul, ardeiul iute, bulbii de lemon grass, sare si piper
  5. am acoperit tigaia si am lasat-o la foc mic 30 de min. Apropos de foi de dafin, teoria spune ca nu se pune mai mult de o frunza in mancare. La preparatul anghinarei m-am inspirat dintr-o reteta a lui Jamie Oliver, care pune in tigaie cu anghinarea vreo 4-5 foi de dafin. Deci nu va ingrijorati…
  6. inainte ca anghinarea sa fie gata, am spalat tulpinile de sparanghel, apoi am rupt partea dura de la baza tulpinilor de sparanghel. Spun am rupt, pentru ca aceasta parte se poate indeparta in doua moduri: la ochi la cutit, sau la mana, lasand tulpina sa se rupa singura unde incepe partea frageda. Prefer sa rup la mana, ca sa nu tai bunatatea aiurea
  7. am incalzit o lingura de ulei de masline intr-o tigaie, am pus sparanghelul impreuna cu usturoiul, le-am calit cam 5 minute cat sa prinda o culoare rumena. Am reunit cele doua vedete intr-o farfurie, in zeama ramasa in tigaie de la anghinare am stors jumatate de lamaie si am turnat peste anghinare si sparanghel
  8. important: anghinarea se consuma imediat ce a fost pregatita

Sa aveti pofta!

cum se curata anghinarea:

Comments

Powered by Facebook Comments

Leave a Reply

Send this to a friend