walk with the wok

alo, familia Meze? suntem noi, carnatii!

Dorian Radu
Recipe by
15 ore
Prep: 30 de min | Cook: 15-20 de minute | Servings: 10 portii

Este cam departe wok-ul de savuroasa bucatarie a Orientului Mijlociu, dar walk with the wok n-are frontiere. Carnatii de astazi fac parte din generoasa familie Meze, adica aperitive, fara de care nu se concepe un start culinar in zona araba. Meze inseamna multe gustari, intre care vom regasi humus, iaurt gras cu sau fara usturoi dar sigur cu menta si ulei de masline, sarmale cu orez in foi de vita reci, salata de patrunjel (tabule), chiftelute de naut (falafel), branza iute si cu voia dumneavoastra, ultimii pe lista, carnaciori – pe care turcii ii numesc sucuk, asa sa le ramana numele! 🙂

Ne vom ocupa despre dansii in aceasta postare, pentru ca savoarea lor merita toata atentia. Daca ma intrebati de ce sa-i facem in casa cand ii gasim la magazinele turcesti sau arabesti, raspunsul este simplu: un kil de carnati costa cam 20 de lei, in timp ce un kil de piept de vita costa cam 25 de lei iar de oaie vreo 30. Mai departe faceti voi socoteala…

  • Hai sa lasam vrajeala si sa intram in bucatarie, avem nevoie de:
  • 4 metri de mate de oaie, pe care le punem la inmuiat maine. De ce nu azi? Ca sa fie bine, ca sa nu fie rau 🙂
  • 1 kg de piept de vita cu tot cu grasime, 1 kg de pulpa de oaie (daca nu va place oaia mai luati inca 1 kg de piept de vita, dar se pierde mult din savoare)
  • Condimente:
  • 4 lingurite de sumak
  • 4 de chimion macinat (nu chimen, atentie!)
  • 3 de ienibahar
  • 5 lingurite de piper
  • 2 linguri de sare
  • o capatana zdravana de usturoi pisata si frecata cu un strop de sare. Sumak si chimion gasiti pe la orice magazin cu miroase care se respecta, sau la magazinele turcesti sau arabesti. Tot acolo gasiti si mix-ul intreg de condimente pentru carnati, le-am testat si sunt ok.

Combinam carnea tocata de doua ori cu miroasele si usturoiul, o framantam bine pana simtim ca ne ia cu calduri, o punem intr-un castron, tragem peste ea o folie de plastic si o lasam la frigider. Ne vedem de-ale noastre, bem o bere, ne punem la un film sau mai bine ne anuntam prietenii ca maine vom avea carnati. Daca ati pus oaie in compozitie, spuneti-le si asta, nu de alta dar sa nu va treziti cu frigiderul golit de salam pentru ca nu le place oaia. Uitam de carne pana a doua zi, pana cand vom gasi frigiderul ocupat si ne vom aminti brusc ca avem treaba. Punem matele de oaie la inmuiat cam o ora, le spalam bine si le scurgem.  Umplem carnatii, ii fragmentam la 5-6 cm (sunt carnaciori de meze, nu carnati de cariera), ii agatam pe unde vedem cu ochii ca sa se usuce.

Cum se prepara? Prajiti, fierti, la cuptor pe modul grill. Eu ii fac la cuptor pe grill, oricum miroase juma de casa intreaga cand pregatesc frumusetea asta de carnat.

Cum ii executam?  Noua ne place cu un dip de pasta de ardei iute.

Ups, suna alarma de la cuptor, semn ca sunt gata. Ii postez acum calzi si rumeniti.

Sa aveti pofta!

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Category:

Leave a Reply

Send this to a friend