walk with the wok

oală de lut pentru sarmale

oală de lut pentru sarmale

Comments Off on oală de lut pentru sarmale

Pe cand bricolam cu drag si spor ieri la sarmale, mi-au pus o intrebare simpla: cum de nu am in casa o oala de lut, pentru sarmale. Raspunsul a venit instantaneu: am, dar am uitat de ea, pentru ca nu am apucat sa o asezonez, asa ca am pus-o bine, in asteptarea unui moment in care sa ma ocup de ea si o pun in drepturi culinare depline.

In oboruri si pe la tarabele cu artizanale de pe sosele, se gasesc doua tipuri de oale de lut: smaltuite si nesmaltuinte. Cele smaltuite se folosesc ca atare, nu necesita un tratament in prealabil. In cazul oalelor smalutite, trebuie tinut cont de faptul ca stabilizarea culorilor se face cu plumb, mai mult decat atat, majoritatea oalelor smaluite – cele de culoare maro-cognac – sunt de provenineta bulgareasca, cu plumb in exces. Prin urmare, singurele oale sanatoase sunt cele nesmaltuite.

Vasul nesmaltuit cere un tratament, o asezonare. Am cautat astazi pe net ceva sfaturi, am gasit, dar oarecum contradictorii. Asa ca am pus mana pe telefon si am sunat un amic din secuime, care vinde asemenea jucarii, produse de familia lui. Mi-a zis asa:

  • pune vasul la inmuiat pentru 4-5 ore in apa rece, mai bine o noapte, scufundat in apa si umplut, cu capacul pus invers.
  • goleste vasul, scurge apa, ai sa vezi ca apa ramane rosiatica
  • pune in vas verdeata, cruda sau uscata – cimbru, leustean, patrunjel, rozmarin, busuioc, menta, catei de usturoi in coaja si ce ierburi mai vrei
  • adauga boabe de piper, coriandru, mustar, foi de dafin  – asezonate in mare cu mancarea pe care vrei s-o prepari in vas. Daca il faci numai pentru sarmale, foloseste ierburile si condimentele pe care le folosesti curent in sarmale
  • pune 2-3 pahare de vin alb demisec si umple vasul cu apa rece, cam 75-80% din capacitate
  • acopera cu capacul si da-l in cuptorul rece
  • sub vas pune o tava adanca, sa nu fie vasul fisurat sau sa aiba pori si sa piarda apa in cuptor. Fisura, aparent ascunsa in vasul rece, se poate accentua la caldura, cu ocazia asta ii faci si proba
  • seteaza cuptorul la foc mediu pentru jumatate de ora
  • dupa jumatate de ora, da focul la maxim si mai lasa-l 2 ore jumate
  • stinge focul si lasa-l peste noapte la racit
  • maine goleste-l de apa si clateste-l bine, apoi poti sa faci sarmale in el, asta-i tot

Mi-a mai spus:

  • nu-l spala cu detergent, foloseste bicarbonat si apa, daca s-a lipit ceva de el pune si otet pe langa bicarbonat, clateste-l bine
  • nu lasa mancarea in el, cand este gata mancarea si s-a racorit, goleste vasul si curata-l
  • tine-l la loc uscat dar aerisit, nu in punga de plastic, cu ceva ierburi aromatice uscate in el – cimbru, leustean, foi de dafin, marar
  • nu-l pune pe foc direct, nu-l pune in cuptorul incins, ci in cuptorul rece, incalzit progresiv
  • ideal ar fi sa-l pastrezi doar pentru sarmale, lutul imprumuta gustul si nu vrei sa faci sarmale cu gust de altele
  • inainte sa-l folosesti, lasa-l inainte juma de ora la hidratat, umple-l cu apa rece si lasa-l sa absoarba apa
  • ai grija de el, or sa fiarba sarmale in vasul de lut si stranepotii tai, asta daca o sa-ti mai ramana copiii si nepotii prin Romania…

Asta e tot, sa aveti pofta!

oala-pregatire

 

Comments

Powered by Facebook Comments

Send this to a friend