walk with the wok

oala sub presiune. de care și de ce

oala sub presiune. de care și de ce

2 Comments

M-a întrebat de curând o prietenă ce oală sub presiune îi recomand, în condițiile în care valva de presiune de la vechea oală a sucombat și s-a trezit cu o simplă oală cu capac, dar fără presiune. Mi-a fost simplu să-i ofer o soluție, la începutul anului am trecut exact prin aceeași situație, a doua oară în trei ani.

Valva este un element foarte important al oalei, este piesa care creează presiunea, ceea ce permite o gătire rapidă a alimentelor la o temperatură de 120 C. Pe lîngă scăderea semnificativă a timpilor de gătit, alimentele își păstrează nutrienții într-un procent mult mai mare decât în cazul gătitului în oale clasice.  În cazul fierberii alimentelor care nu vor avea ca destinație ciorbe sau supe, cantitatea de apă necesară este doar cât să acopere alimentele, astfel încât gustul final va fi mai pregnant, procesul de evaporare a apei fiind foarte redus.

În afară de valvă și de calitatea acesteia, cratița în sine este la fel de importantă. Cu oalele pe care le-am avut înainte, nu odată mi s-a întâmplat să se lipească mâncarea de fund. Inițial am crezut că am greșit cu ceva față de cratiță și prin lipirea mâncării îmi spăl karma.  Ei aș, mi-a luat ceva timp să înțeleg că o oală ieftină gătește în consecință, adică scump, prețul ieftin al oalei decompensează calitatea mâncării.

Prin urmare, dat fiind faptul că folosesc intens acest tip de oală, mi-am propus să-mi iau ceva care să fie fiabil, fără să fac datorii la bancă. O alternativă ar fi fost un multicooker, oala sub presiune fiind de fapt un multicooker simplist. Va veni și vremea unui multi, dar o oală simplă oricum este necesară pe lângă casa omului.

Criteriile după care am ales noua oală au fost:

  • calitatea și caracteristicile valvei. Noua generație de valve are 2 sau 3 trepte de presiune, față de o singură treaptă la generația veche. Această facilitate permite reglarea presiunii în funcție de alimentul gătit – carne sau legume și de asemenea lungește durata de viață a valvei, mecanismul fiind cel mai solicitat din tot ansamblul în timpul procesului de fierbere
  • grosimea fundului oalei – spuneam mai sus de alimente lipite de fund, în cazul oalelor cu fund subțire. Oala pe care o aveam înainte avea 1,3 kg fără capac. Oala pe care o am acum are 2,1 kg, cu o grosime a fundului de cca 1 cm (poate și mai mult)
  • siguranța sistemului de blocare a capacului – Doamne ferește de o oală manevrată greșit și scăpată de sub control…
  • accesorii – cele mai multe oale din noua generație vin cu un coș pentru fierbere la abur, ceea ce transformă oala într-un steamer cu o singură mișcare
  • preț accesibil, dar fără rabat de calitate

După un research de câteva zile și sfaturi cerute la câțiva profesioniști, alegerea a fost un Tefal Secure 5 de 6 litri. La momentul în care scriu articolul, cel mai bun preț pe care l-am văzut în piață este la 225 de lei, iar în varianta Secure Neo – un upgrade la modelul cumpărat de mine este undeva la 350 de lei. Mai are un pic și împlinește un an jucăria, este ok, își face treaba. Dacă va face figuri cum au făcut chinezăriile, vă anunț…

Să fim sănătoși!

Comments

Powered by Facebook Comments

2 comments on “oala sub presiune. de care și de ce

  1. andrei.coja

    Dorian, cati bani ti-au dat astia de la tefal sa le faci atata reclama? E cam cusuta cu ata alba

    Star
  2. nici un ban, daca imi dadeau bani as fi pus link-uri, specificatii, etc. Este experienta personala si atat. Cat de curand voi scrie si advertoriale, dar le voi scrie dupa ce voi fi convins despre ceea ce scriu, tot din teste si experienta

    Star

Leave a Reply

Send this to a friend