Va spun din start ca e de munca si de umplut bucataria cu faina. Cand ma inham la povestea asta, imi iau cam juma de zi, o trimit pe Claudia la shopping, inchid telefonul si dau muzica tare. Poate pare mult juma de zi dar daca tot ma apuc fac o portie zdravana ca sa pun si in congelator. Ideal ar fi sa aveti un aparat pentru paste, va mai scuteste de eforturi suplimentare. Eu am o jucarie ca cea din imagine (imaginea a fost luata de pe kitchenshop.ro)
La munca tovarasi!
1/2 kg de faina 650, 6 galbenusuri pe cat se poate din oua de tara (veti sesiza singuri diferenta de culoare), sare si faina pentru blatul de lucru.
Punem faina pe o planseta sau direct pe blat si o data cu asta incepe nebunia in bucatarie. Galbenusurile batute se pun intr-o adancitura facuta in mijlocul gramezii de faina si incepem sa le incorporam, dupa care incepem sa framantam aluatul. Framantam la el fara sa ne gandim la asta, de aceea dau muzica tare, sa ma concentrez la muzica iar mainile sa functioneze ca un robot. Apropos, puteti folosi si robotul de framantat, dar pana la un punct, tot la mana ajunge aluatul. Pana cand framantam? In prima faza pana obosim dar vom stii ca am terminat cand aluatul devine elastic si neted. Daca aluatul este prea moale, adaugati faina; implicit daca este prea tare, umeziti-va mainile cu apa si continuati show-ul. Show must go on dragilor!
A dat Domnu’ si l-am nimerit, il infasuram intr-o folie de plastic si il trimitem la racoare pentru abateri disciplinare cam juma de ora. Ne-am saturat si noi de el si el de noi 🙂
Se aude din frigider un clantanit de dinti, semn ca aluatului ii este frig, si-a ispasit pedeapsa, il invitam din nou pe blatul de lucru, a devenit mult mai prietenos. Incepe faza cu trasul foii la masina. . Masina de paste are mai multe grosimi de foaie, selectam grosimea cea mai mare. Rupem o bila din aluat, o aplatizam cu o dimensiune cam jumatate din latimea masinii si introducem foaia in masina. Pe masura ce aluatul se subtiaza, se schimba reglajele din treapta in treapta, pana obtinem grosimea dorita. In tot acest timp, bucata mare de aluat ramane in plastic, ca sa nu se usuce. Pe masura ce obtinem 5-6 foi, schimbam dispozitivul si trecem la tras pastele.Daca nu aveti masina minune, inarmati-va cu merdeneaua, puneti faina pe blatul de lucru si luati aluatul la intins in foi subtiri, pana ajungeti la o grosime de cca 2 mm, apoi cu un cutit bine ascutit taiati pastele la o latime de 5-6 mm.
Daca le gatim imediat, le lasam la uscat cam 10 minute, iar ca timp de fierbere 2-3 minute pentru a le fierbe al dente. Pe cele pe care le pun in congelator le las la uscat tot 10 minute, le oparesc 20 de secunde, le usuc iar, le amestec cu un pic de ulei de masline si le trimit la racoare, de data asta la criogenizare 🙂
Gata! Rezultatul este spectaculos, ma retrag sa fac un sos aglio olio peperoncino, sau “como se dice pe romaneste“, sos de usturoi, ulei de masline si ardei iute parca 🙂 Sa aveti pofta!

Comments
Powered by Facebook Comments





americane
asiatice
bucataria de la malul Egeei
de Craciun si Revelion
de la bunica si mama
de Pasti
de peste tot
did it my way
din delta dunarii
din povestile 2 Mai-ului
est-europene
mediteraneene
orientale
romanesti
vest-europene
breakfast, brunch
de post
desert
dip-uri
fast home made
lichide
paste
pizza
raw
salate
solide
slow food
starter
vegan
veggies
somelier
vinuri albe
vinuri rosii
vinuri rose
vinuri spumante
vinuri speciale