walk with the wok

scrumbie de Dunare la cuptor. in pergament

Recipe by
Comments Off on scrumbie de Dunare la cuptor. in pergament
30 min
Prep: 5 min | Cook: 25 min

Una din deliciile primaverii este scrumbia, care in martie-aprilie incepe sa urce din mare pe gurile Dunarii in amonte, ca sa-si depuna icrele. Desi este cam osoasa, savoarea carnii grase merita tot efortul. Dunarenii o afuma sau o usuca, iar proaspata pe gratar sau la cuptor in pergament sau folie de aluminiu este o minune culinara. Toata savoarea acestui peste sta in grasimea sa. Daca este pusa pe gratar direct, toata grasimea se va scurge pe jar si se va pierde. Da, si-asa este buna, mai ales ca se poate cresta ca sa nu se mai simta oasele, iată o rețetă încercată și savurată.

Printre cele mai bune scrumbii pe care le-am mancat, au fost prin anii 90 la Mila 23, la o familie de pescari. Pe acele vremuri pergamentul nu ajunsese in Delta, abia aparuse hartia de copt prin unele magazine. Prin urmare, in Delta se pregateau invelite in ziar si bagate in cuptor. In prima faza am cam strambat din nas cand am vazut ziarul pe-acolo, dar mi-a trecut repede. Scrumbiile au fost de nota 100.

In magazine am observat ca pe langa scrumbia noastra de Dunare, se mai gaseste o specie de scrumbie adusa din Grecia. Se recunoaste usor, este mai alungita si mai slaba. Fiind prinsa direct din mare, nu are aceeasi savoare ca scrumbia noastra, plus ca este foarte slaba – in sensul ca nu are grasime. Scrumbia de Dunare are acest gust doar primavara, tocmai pentru ca intra in Dunare – adica in apa dulce, iar carnea isi schimba gustul in cel stiut. Deci, atentie ce cumparati, nu ca n-ar fi buna si cea greceasca, dar nu se compara.

In afara de sare, piper si multa lamaie, scrumbia mai are nevoie de un vin alb, rece si sec, o recomandare ar fi o Fetească Albă. Mai este de luat în seamă, la modul cel mai serios,  Colocviu la Atena, de la casa de Vinuri Cotnari.  Am preparat doua scrumbii asa cum invatat in Delta:

  1. le-am curatat de intestine, branhii. In interior, pe sira spinarii, au o membrana ce trebuie sparta si curatat sangele aflat sub membrana.
  2. le-am uns cu putin ulei de masline, le-am sarat, piperat, am pus in burta fiecareia o foaie de dafin si o felie de lamaie
  3. am uns cu ulei de masline jumatatea unei coli de hartie de copt si am infasurat de doua ori fiecare scrumbie in cate o coala, ca intr-un plic
  4. am incins cuptorul la 200 de grade si le-am dat la copt pentru 25 de minute
  5. din zeama unei lamai si o lingura de ulei de masline am facut o vinegreta
  6. am tocat jumatate de legatura de patrunjel verde
  7. dupa ce s-au facut scrumbiile, le-am scos cu atentie din hartia de copt ca sa nu se piarda sucul lasat
  8. acest suc l-am turnat peste vinegreta, am amestecat bine si in forma asta am turnat-o peste scrumbii, am presarat patrunjelul.

Sa aveti pofta!

Comments

Powered by Facebook Comments

Send this to a friend