În bucătăria chinezească, prepararea orezului prăjit este o adevărăată artă. Pentru bucătarii începători este un ABC în ale bucătăriei, în cursurile de formare se petrec ore întregi preparțnd doar orez prăjit, până reușesc să atingă textura, aromele și nu în ultimul rând timpul optim de gătire. Prin urmare, dacă nu vă iese din prima încercare nu renunțați, nu este complicat dar nu pot spune că este simplu.
În ceea ce privește orezul ideal,sunt două tipuri de orez care se pretează cel mai bine la această bunătate: Basmati și Jasmine. Ambele au bobul lung iar la fierbere nu se lipesc, după fierbere vor fi bob cu bob.

Despre fierbere: avem trei variante – fiert în cratiță, în steamer sau la mașina de fiert orez. În orice variantă il veți fierbe, ca să obțineti un orez prajit adevărat, trebuie fiert cu o zi înainte – chiar două și lăsat la frigider.
Eu prefer să îl gătesc în steamer de bambus, dupa gustul meu mi se pare cel mai reușit. După ce am spălat orezul în câteva ape reci, îl las la hidratat două ore. Apoi pun un tifon pe fundul coșului, torn orezul, îi pun capacul și îl las la fiert pe o cratiță cu apă clocotită o oră. Îl las să se racească și îl pun în frigider peste noapte. Se poate consuma și imediat, dar în alte combinații culinare.
Varianta rapidă: conform instrucțiunilor de pe ambalaj, spălăm orezul în câteva ape, îl lăsăm în apă rece 30 de minute, turnăm apă (2 cani de apă la o cana de orez) la fiert intr-un vas, când clocotește apa punem orezul la fiert, asteptam să clocotească apa din nou, dam focul mic, acoperim cu un capac și lăsăm să fiarba fix 10 minute.Luăm oala de pe foc,o mai lăsăm acoperită cca 20 de minute, afânăm orezul cu o furculița, îl lăsăm să se răcească și îl punem în frigider până a doua zi.
Avem orezul fiert, mai departe durează cam 10 minute toata joaca.
- Ingrediente pentru 2 porții:
- 300 g de orez Basmati sau Jasmine fiert (125 g crud)
- 1 lingură de usturoi tocat, 1 linguriță de ghimbir proaspăt tocat, 2 fire de ceapa verde , 1 linguriță de ardei iute
- 2 linguri de mazăre, 1 linguri de boabe de porumb (opționale)
- 2-3 linguri de sos de soia
- 2 ouă
- 2 linguri de ulei de floarea soarelui sau preferabil de arahide (pentru prăjit), ulei de susan – câteva picături, pentru gust
- 10 -12 creveți mari sau 200 de grame de creveți mici (dacă sunt congelați, îi opărim un minut)
Notă: timpii de pregătire prezentați mai jos, sunt calculați și verificați pentru wok din oțel carbon și plita casnică cu arzător pentru wok. În cazul altor tipuri de wok și arzătoare, timpul de gătire diferă.
- Încingem wok-ul, adăugăm uleiul, il imprastiem pe toata suprafata wok-ului,
- Aruncăm în wok usturoiul, ghimbirul, 2-3 feliuțe de ardei iute și tulpina albă de la ceapa verde tăiată rondele, creveții, mazărea si porumbul. Amestecăm energic 20 secunde și adăugam orezul
- Amestecăm alte 15 secunde, lăsăm focul mic și turnăm peste orez sosul de soia. Continuăm să amestecăm încă 15 de secunde, adăugăm câteva picături de ulei de susan
- Mai amestecăm 30 de secunde, dăm focul tare din nou, tragem orezul spre marginile tigăii astfel încăt să rămănă liber în centru și turnăm ouăle bătute. Amestecăm ouale energic cu spatula ca să se tranforme în jumări cît mai mici, apoi le integrăm cu ouăle (dacă vă este mai simplu, puteți face înainte jumările de ouă, cât mai mărunte și le integrați în orez).
- Adăugăm frunzele de ceapă verde tăiate la 1 cm oblic și mai lăsăm wok-ul pe foc cam un minut, în care continuăm să amestecăm, de data asta cu 2 spatule
- Gustăm orezul dacă este suficient de sărat, corectăm cu sos de soia dacă este necesar. Turnăm tot conținutul în castroane, ornăm cu ceapă verde și cateva felii de ardei iute rosu, prezentat lângă un sos dulce iute pentru creveți.
Să aveți poftă!
Comments
Powered by Facebook Comments
Me like